Brazilska policija ispitala je oko 1.000 pritvorenih nakon divljanja u prestonici

Brazilska policija ispitala je oko 1.000 pritvorenih nakon divljanja u prestonici

Brazilska policija ispitivala je u utorak oko 1.000 demonstranata koji su zadržani u prepunoj fiskulturnoj sali u prestonici nakon što su antivladine grupe opljačkale javne zgrade tokom vikenda, dok je nova vlada u zemlji radila na prevazilaženju krize.

Većina pristalica bivšeg predsednika krajnje desnice Žara Bolsonara privedena je u ponedeljak dok su trupe demontirale kamp u Braziliji iz kojeg su demonstranti u nedelju krenuli da upadnu u brazilski Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu.

Demonstranti u kampu ispred vojnog štaba pozvali su na vojni udar kako bi se poništili oktobarski izbori na kojima je levičarski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva za dlaku pobedio Bolsonara, koji je izneo neosnovane predloge o nameštenim izborima.

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes, koji vodi istrage o „antidemokratskim“ protestima, obećao je u govoru u utorak da će se boriti protiv „terorista“ koji pozivaju na državni udar.

„Demokratija će prevladati i brazilske institucije se neće savijati“, rekao je Moraes na polaganju zakletve novog šefa federalne policije.

Ipak, izazov sprovođenja tako ogromne krivične istrage o labavo organizovanom protestnom pokretu u prvim nedeljama nove vlade već je počeo da se pokazuje.

Otprilike 1.000 pritvorenika iz protestnog kampa držano je na ispitivanju u policijskoj fiskulturnoj sali u kojoj su spavali na zemlji, neki umotani u brazilske zastave, i požalili su se novinaru Rojtersa da ih drže na neodređeno vreme i da su loše hranjeni. Pevali su i pravili selfije telefonima, pokazao je snimak objavljen na društvenim mrežama.

Opozicioni senator Markos do Val, koji je osudio nerede u Braziliji kao grešku političke desnice, rekao je novinarima ispred teretane da mnogi od privedenih „plaćaju što su bili na pogrešnom mestu u pogrešno vreme“.

Oko 200 drugih demonstranata je uhapšeno i čekaju optužbe u kaznenoj ustanovi zbog svoje uloge u nedeljnom divljanju, koje je vandaliziralo neke od najpoznatijih zgrada prestonice u najgorem napadu na brazilsku demokratiju poslednjih decenija.

Vladini advokati zatražili su od Moraesa da naredi operaterima mobilnih telefona i platformama društvenih medija da čuvaju informacije koje bi mogle da dovedu korisnike u područja nereda u nedelju, dok vlasti pokušavaju da identifikuju organizatore i njihove finansijske izvore.

Istrage bi se takođe mogle proširiti daleko izvan Brazilije. Militanti koji podržavaju Bolsonaro raspravljali su na društvenim mrežama o svojim planovima da ometaju autoputeve i rafinerije nafte kako bi izazvali ekonomski haos u skladu sa njihovim napadom na prestonicu.

Brazilska energetska kompanija Eletrobras (ELET6.SA) istražuje da li je urušavanje dva prenosna tornja povezano sa nedeljnim nasiljem u Braziliji, prema dva izvora upoznata sa istragom.

Eletrobras nije odmah odgovorio na zahteve za komentar. Njena podružnica, Eletronorte, objavila je u ponedeljak saopštenje o srušenom tornju koji povezuje ruralne zajednice u severnom Brazilu sa centralnom mrežom, uz „znakove sabotaže“.

Finansijska tržišta su uglavnom odbacila pobunu u najvećoj ekonomiji Latinske Amerike, sa referentnim indeksom akcija Bovespa (.BVSP) koji je u utorak porastao za 0,7%, a brazilska valuta, realna, oporavila se za skoro 1% u odnosu na američki dolar.

Ali nasilje je zaprepastilo Lulinu vladu, koja je na funkciji jedva nedelju dana, i moglo bi da odloži najave ekonomske politike koje je za ovu nedelju planirala administracija željna da pokaže rezultate.

Lulin šef kabineta Rui Kosta rekao je da se vlada vratila na posao i da će političke odluke biti donete na vreme.

U ponedeljak uveče, Lula, koji je preuzeo dužnost 1. januara, sastao se sa predsednikom Vrhovnog suda, liderima kongresa i guvernerima država u znaku nacionalnog jedinstva kako bi osudio nerede. Oni su posetili opljačkanu zgradu Vrhovnog suda, koja je bila mesto koje su najviše oštetili pro-Bolsonaro izgrednici.

Lula je optužio izgrednike da pokušavaju da zbace demokratiju i upitao zašto vojska nije obeshrabrila pozive na vojni udar.

„Ljudi su otvoreno pozivali na državni udar izvan kasarne, a ništa nije urađeno. Nijedan general nije ni prstom maknuo da im kaže da to ne mogu da urade“, rekao je 77-godišnji predsednik. Optužio je neke snage bezbednosti da su saučesnici sa izgrednicima.

Brazilska vojska nije odgovorila na zahtev za komentar Lulinih kritika.

Bolsonaro, koji je doleteo na Floridu 48 sati pre isteka mandata, primljen je u bolnicu u američkoj državi. On je za CNN Brazil rekao da bi mogao da prekine svoj boravak tamo zbog zdravstvenih problema, vraćajući se u Brazil pre kraja meseca.

Njegov sin, senator Flavio Bolsonaro, negirao je u utorak da je bivši predsednik odgovoran za nerede.

„Od izbornog rezultata ćuti, liže rane, praktično incommunicado“, rekao je on na sednici u Senatu.

Javni tužioci su u utorak zatražili od federalnog revizorskog suda da zamrzne imovinu bivšeg predsjednika u svetlu vandalizma u nedjelju, navodi se u izvještaju na sajtu Si-En-En Brazil, što je potez izvan tradicionalnog delokruga tog suda.