Ivanović: Kredibilitet EU dovodi se u pitanje ako Zapadni Balkan ostane izvan

Ivanović: Kredibilitet EU dovodi se u pitanje ako Zapadni Balkan ostane izvan

Kredibilitet Evropske unije (EU), čija je jedna od najboljih politika proširenje, dovodi se u pitanje ako Zapadni Balkan ostane izvan Unije, ocijenio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove, Filip Ivanović.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, učestvovao na 13. ASPEN GMF Bukurešt forumu, gdje je održao uvodno izlaganje na panelu „Oblikovanje budućnosti Balkana: Proširenje EU je na vidiku“.

Ivanović je naglasio važnost zajedničke evropske budućnosti za bezbjednost i stabilnost regiona i istakao da se jedino kroz EU može osigurati dugotrajna stabilnost.

On je, kako se navodi, posebno istakao napredak koji je Crna Gora postigla u protekloj godini, naglasivši sinergiju između Vlade i Parlamenta kao ključan faktor.

Ivanović je istakao značaj pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila i Međuvladine konferencije održane u junu, koji su potvrdili napredak države u pristupnim pregovorima.

On je poručio da Crna Gora teži ka tome da do 2026. zatvori sva pregovaračka poglavlja i postane 28. članica EU do 2028. godine.

Taj cilj, kako je naveo, nije samo ambiciozan, već i ostvariv.

Ivanović je naglasio da članstvo u EU donosi brojne benefite za građane Crne Gore – od slobodnijeg kretanja do kvalitetnije zdravstvene zaštite i boljeg životnog standarda.

„Sa više od 80 odsto građana koji podržavaju evropski put, Crna Gora je danas jedan od najproevropskijih partnera EU, spreman da doprinese stabilnosti cijelog regiona“, rekao je Ivanović.

On je poručio da će Crna Gora nastaviti reforme u oblastima vladavine prava, ekonomije i društvene kohezije i ispunjavati sve potrebne kriterijume za članstvo.

„Ako Zapadni Balkan ostane izvan EU, dovodi se u pitanje i sami kredibilitet EU, čija je jedna od najboljih politika upravo proširenje“, naglasio je Ivanović.

Na panelu je učestvovala i bivša šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, koja je, kako se navodi, potvrdila visoku usklađenost Crne Gore sa EU politikom i visoku podršku građana za članstvo.