Evo kako brzinski osvježiti džempere u koje se uvukao ustajali miris

Evo kako brzinski osvježiti džempere u koje se uvukao ustajali miris

Pošto je jesen uveliko u toku, a zima je pred vratima, to znači da je vrijeme za toplu odjeću, za vaše omiljene džempere i drugu pletenu odjeću. Ali dok izvlačite svoju omiljenu zimsku odjeću iz skladišta, možda ćete primijetiti da bi ih trebalo malo osvježiti.

Da bismo našim džemperima vratili staru slavu i potpuno novi miris, Beki Rapinčuk iz Clean Mama podijelila je svoje vrhunske savjete.

Evo tri načina da oživite svoje džempere:

1. Iskoristite zamrzivač

Imate li zamrzivač? Vjerovali ili ne, možete ga koristiti za uklanjanje mirisa, kaže Rapinčuk. Sve što treba da uradite je da savijete džemper, stavite ga u kesu i ostavite u zamrzivaču preko noći. Hladan vazduh će ubiti bakterije, a bakterije su upravo ono što im daje loš miris, objašnjava ona. Rapinčuk dodaje da ovaj metod dobro funkcioniše i sa farmerkama i sportskom opremom.

2. Napravite sopstveni osvježivač tkanine

Osvježavanje tkanine je brz i lak način da vratite život i miris vašim džemperima, a Rapinčuk ima odličan recept koji možete da isprobate i sami. Trebaće vam 1/2 šolje vode, 1/4 šolje votke ili alkohola i 5 kapi esencijalnog ulja po vašem izboru i boca sa raspršivačem.

Dodajte navedene sastojke u bocu sa raspršivačem i protresite da se sjedine. Okačite džemper i lagano ga poprskajte osjveživačem tkanine. Ostavite da se osuši.

3. Osvježenje u mašini za sušenje veša

Ako imate pristup sušilici, brzo okretanje džempera može pomoći da se brzo osvježi. Rapinčuk preporučuje da ih stavite u mašinu za sušenje sa kuglicama za sušenje vune, na laganoj i bez toplote. Ne bi trebalo dugo da izgledaju sveže oprane, pa ih provjerite nakon 5 do 10 minuta i ponovite ako je potrebno.

Ne morate uvijek da nosite svoje omiljene džempere u hemijsko čišćenje kada dođe zima. Sa ovim brzim i lakim metodama kod kuće, bićete spremni za hladne mjesece i nosite svoju omiljenu toplu odjeću, kaže MBG.