Sudija otpečatila 1.900 stranica dokumenata koji potkrepljuju optužbe protiv Trampa

Sudija otpečatila 1.900 stranica dokumenata koji potkrepljuju optužbe protiv Trampa

Američki federalni sudija Tanja Čutkan, kojoj je dodijeljen slučaj uticaja Donalda Trampa na rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, objavila je 1.900 stranica opsežno redigovanih dokumenata koji će služiti kao dokaz na suđenju, ako slučaj ikada dođe do tog stadijuma.

Tu dokumentaciju prikupili su specijalni tužilac Ministarstva pravde SAD Džek Smit i njegov tim, i oni su, zapečaćeni, bili podnijeti sudiji Čutkan na ocjenu sa kojim krivičnim djelima će moći da se ide na suđenje s obzirom na julsku odluku Vrhovnog suda SAD o tome da bivši predsjednici države, što je Tramp bio i opet želi da postane, uživaju široki imunitet u pogledu onoga što su činili u sklopu svoje funkcije.

Zbog toga je prvobitna optužnica protiv Trampa morala da pretrpi izmjene, i Džek Smit smatra da je krivična djela koja mu se stavljaju na teret počinio ne kao predsjednik države već, u svojstvu privatnog lica.

Za najveći dio juče objavljenog materijala se čini da je već bio u javnosti, a ogromna većina onog što je danas prezentovano je zabijeljena, da se sadržina ne može vidjeti. Za redigovana dokumenta se vjeruje da uključuju transkripte svjedočenja pred velikom porotom, a koji se ne smiju objavljivati zbog pravila o tajnosti.

Među vidljivim dokumentima su djelovi bivšeg potpredsjednika SAD Majka Pensa, odlomci svjedočenja nekolicine svjedoka pred istražnim komitetom Predstavničkog doma Kongresa SAD i transkript Trampovog telefonskog poziva izbornim zvaničnicima Džordžije, u kojima im se nalaže da „nađu“ dovoljno glasova kako bi se njegov poraz u toj saveznoj američkoj državi od Džozefa Bajdena pretvorio u pobjedu.

Ovo su dodaci sažetku Smitovog tužilačkog tima na 165 strana koji su otpečaćeni ovog mjeseca i u kojem se navode novi dokazi koji potkrepljuju stav tužilaca da Tramp ne uživa imunitet za djela koja je počinio.

Trampovi advokati su se žalili na otpečaćivanje zato što se to dešava uoči novembarskih izbora na kojima njihov klijent, koji nikada nije priznao poraz od Bajdena i uporno priča da je njegov poraz rezultat namještaljke, hoće ponovo da postane predsjednik SAD.

Međutim, sudija Čutkan je juče odbila njihov zahtjev da se objavljivanje odloži za poslije izbora.

Kako je navela, uzimanje političkog kalendara u obzir ne bi bilo odgovarajuće.