Šolc i Bajden obećali nastavak snažne pomoći Ukrajini

Šolc i Bajden obećali nastavak snažne pomoći Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc i američki predsjednik Džozef Bajden iskazali su odlučnost u zajedničkoj podršci Ukrajini, saopšteno je u petak u Berlinu, gdje su se dvojica državnika susrela dvije i po sedmice uoči američkih predsjedničkih izbora, prenosi Hina.

Njemački kancelar se zahvalio Bajdenu na saradnji posljednjih godina i posebno na zajedničkoj pomoći Ukrajini u odbrani od ruske agresije.

“Ukrajina se već više od dvije i po godine hrabro odupire ruskoj agresiji i to uz pomoć partnera, prije svega SAD-a i Njemačke, to ne bi bilo moguće. Mi smo na strani Ukrajine i toliko dugo dok je to potrebno”, rekao je Šolc.

Njemački kancelar je rekao kako će SAD i Njemačka, zajedno sa zemljama grupe G7, do kraja godine Ukrajinu dodatno podržati kreditom u visini od 50 milijardi dolara.

Šolc je istovremeno naglasio kako uprkos pomoći Ukrajini, zapadni partneri ne žele uvlačiti NATO u ovaj rat kako se on “ne bi pretvorio u katastrofu većih razmjera”.

Američki predsjednik se zahvalio njemačkom kancelaru na njemačkoj pomoći Ukrajini te je rekao kako je Šolc nakon napada Rusije na Ukrajinu ispravno prepoznao da se radi o historijskom trenutku.

“Vi ste bili taj koji se u ovom ključnom trenutku pobrinuo za to da Njemačka stane iza Ukrajine”, rekao je Bajden.

Naglasio je kako međunarodna zajednica i dalje mora podržavati Ukrajinu između ostalog i u obnavljanju infrastrukture.

“Pred nama je teška zima i ne smijemo posustati, ne smijemo se umoriti”, rekao je Bajden tokom zajedničkog obraćanja medijima s kancelarom Olafom Šolcom tokom kojeg nisu bila dozvoljena pitanja novinara.

Oba državnika su naglasila kako smrt vođe Hamasa Jahje Sinvara pojačava izgleda za trajnije primirje na Bliskom istoku.

Američki predsjednik rekao je da postoji mogućnost da se radi na prekidu vatre u Libanu, ali da će to biti teže u Gazi.

Nakon sastanka Šolca i Bajdena dvojici državnika su se pridružili i francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Keir Starmer.

Nakon ovog susreta izdano je kraće saopštenje u kojem se navodi kako su državnici zemalja tzv. Kvad grupe (Quad group) obećali dalju podršku Ukrajini u njenom nastojanju za postizanje “pravednog i trajnog mira”.

“Razgovarali smo o tome kako ubrzati pomoć Ukrajini”, kazao je britanski premijer.

“Kako Ukrajina ulazi u tešku zimu važno je reći da smo uz nju”, dodao je.

Čelnici su također razgovarali o potrebi za prekidom vatre u Gazi, oslobađanju svih izraelskih talaca i trenutnom pristupu humanitarne pomoći palestinskoj enklavi, rekao je Starmer.

“Svijet više neće tolerirati isprike za humanitarnu pomoć”, rekao je.

Joe Biden je u posjetu Njemačkoj trebao stići prije dvije sedmice ali je posjetu odložio zbog uragana Milton.

U petak prijepodne Bajden se sastao i s njemačkim predsjednikom Frank-Valterom Štajmejerom koji mu je uručio najviše njemačko državno odličje za zasluge na jačanju transatlantskih odnosa.

Prije samo nekoliko godina udaljenost među nama se toliko povećala da smo skoro izgubili jedni druge”, rekao je Štajnmejer o Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama u vrijeme mandata Donalda Trampa.

“Kada ste izabrani za predsjednika, doslovce preko noći vratili ste nadu Evropi u transatlantsko savezništvo”, rekao je.