Telefon više nije dobrodošao u učionice

Telefon više nije dobrodošao u učionice

Škole širom svijeta uvode zabranu upotrebe mobilnih telefona. Na to se ugledalo i crnogorsko Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija MPNI pa je svim školama uputilo inicijativu o djelimičnoj zabrani, koja je naišla na pozitivan odgovor. Za nepoštovanje mjera planirane su stroge kazne, navodi se u prilogu TVCG.

Podgorička Osnovna škola „Savo Pejanović“ gdje je nekad neizostavni dio torbe svakog đaka bio mobilni telefon više nije dobrodošao u učionice.

I u Savjetu roditelja podržavaju to što je pravilnikom škole predviđeno da se, pri ulasku u učionicu, mobilni telefon stavi u posebnu kutiju. Jednoglasni su da takva mjera doprinosi boljoj koncentraciji djece na časovima.

“Naša djeca se koncentrišu na časovima ako nemaju telefon kod sebe. Mislimo da je dobro i svakako nema mjesta mobilnim telefonima niti bilo kom drugom sadržaju osim nastave”, istakao je Mileta Milačić iz Savjeta roditelja OŠ „Savo Pejanović”.

Dragan Drobnjak iz Savjeta roditelja OŠ „Savo Pejanović” kaže da djeca izlaze zainteresovana iz škole i više objašnjavaju šta su radili na časovima.

Svjesni da upotreba mobilnih telefona negativno utiče na učenike, u resornom ministarstvu su svim školama uputili inicijativu o djelimičnoj zabrani, koju je podržao veliki broj vaspitno-obrazovnih ustanova.

“Najveći broj škola u Crnoj Gori danas ima posebne, da kažem, ladice, odnosno kutije u koje se mobilni telefoni odlažu na samom početku nastave, odnosno prilikom ulaska u školu. Tako da se zabrana odnosi i na učionicu i na školsko dvorište”, rekla je Jasna Jovanović iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Ministarstvo najavljuje i nove korake. U toku je izrada pravilnika koji predviđa strože kazne za nepoštovanje mjera.

“Definisaćemo povrede dužnosti učenika kada je u pitanju upotreba mobilnih telefona. To će se odnositi prije svega na neka neovlašćena snimanja, ometanja nastave i slično”, kaže Jovanovićeva.

Krajnji cilj je da se učenici vrate suštini – učenju i druženju.