Barselona kažnjena, mora da plati čak pola miliona evra

Barselona kažnjena, mora da plati čak pola miliona evra

Fudbalski klub Barselona mora da plati kaznu od pola miliona evra, potvrdio je Sud za sportsku arbitražu.

CAS je odbio žalbu Barse na presudu Uefe da „namjerno“ lažno izvještava o prihodima u pokušaju da se pridržava finansijskih pravila.

Sud je u obrazloženju čak i naveo da je kazna „prilično blaga“.

Slučaj proizilazi iz načina kojim je Barselona postupala sa finansijskim izvještajima o dogovoru koji je obezbijedila o prodaji procenta svojih prava na emitovanje u narednih 25 godina, prenosi Beta.

Uefa je navela da je izvještaj „netačan i neusaglašen“ sa njenim pravilima, koja imaju za cilj da obezbijede odgovornu potrošnju evropskih fudbalskih klubova.

Katalonci su 2022. obezbijedili ugovore u vrijednosti od 667,5 miliona evra za prodaju 25 odsto svoje buduće zarade od emitovanja La Lige u narednih 25 godina.

Uefa je saopštila da je klub tada namjerno pogrešno prijavio jedan od tih ugovora i da je u svojim finansijskim izvještajima „precijenio svoje rentabilne rezultate za 267 miliona evra“.

Prema pravilima Uefe, klubovima su dozvoljeni određeni gubici tokom trogodišnjeg perioda.

Prodaja nematerijalne imovine, kao što je buduća zarada od prava na emitovanje, nije dozvoljeno da bude uključena u proračune rentabilnosti.

Barselona je posljednjih godina imala velikih finasijskih problema, zbog kojih je morala da dozvoli Lionelu Mesiju da 2021. napustio klub bez obeštećenja.