Injac u Strazburu: Jačanje lokalne demokratije čini gradove otpornim i održivim

Injac u Strazburu: Jačanje lokalne demokratije čini gradove otpornim i održivim

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac učestvuje na redovnom zasijedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u Strazburu kao predstavnica Crne Gore delegirana od strane Zajednice opština.

Obraćajući se na 47. zasijedanju Kongresa tokom kojeg je obilježeno i 20 godina od osnivanja NALAS-a, Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope, gradonačelnica Injac istakla je važnosti ciljeva i aktivnosti ove organizacije koja lokalnu samoupravu posmatra kao ključni element u tranzicionim procesima.

,,Povodom 20. godišnjice NALAS-a ističem da je ova asocijacija svih ovih godina opravdala inkluzivnu ulogu na umrežavanju i izgradnji kapaciteta pružajući dragocjenu podršku lokalnim vlastima, udruženjima i gradovima u regionu Jugoistočne Evrope. Kako ima izuzetnu ulogu u jačanju i zaštiti lokalne demokratije i stabilnosti, ali i čineći gradove otpornim i održivim, očekujem da će NALAS u budućnosti zadržati značajnu ulogu i da će nastaviti da podstiče lokalnu demokratiju, stabilnost i otpornost u regionu Jugoistočne Evrope“, rekla je Injac.

Tokom zasijedanja Kongresa govoreno je o osnaživanju lokalnih zajednica u postizanju socijalne pravde i jednakosti, ali i posvećenosti jačanju demokratskog upravljanja na lokalnom nivou i značaju saradnje svih lokalnih vlasti u Evropi.

Podsjećamo, gradonačelnica Injac i Jelena Borovinić Bojović, predsjednica Skupštine Glavnog grada nedovno su održale sastanak sa članovima delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope koji su u Podgorici boravili kao posmatrači lokalnih izbora.