Zaharova: „Planom pobjede“ Zelenski podstiče NATO na direktan sukob sa Rusijom

Zaharova: „Planom pobjede“ Zelenski podstiče NATO na direktan sukob sa Rusijom

„Planom pobjede“ Vladimir Zelenski podstiče NATO na direktan sukob sa Rusijom, rekla je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova povodom plana koji je šef kijevskog režima predstavio danas u ukrajinskom parlamentu.

„To je skup nepovezanih parola, krvava pena na ustima nacista“, rekla je Zaharova na brifingu za novinare. Ona je ukazala da se u planu ponovo insistira na tome da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve na teritoriji Rusije zapadnim oružjem.

Plan ima za cilj izvlačenje novca i predstavljanje terorističkih mogućnosti, rekla je ona.

„Sledeća tačka – jačanje ukrajinske odbrane. To Zelenski namjerava da postigne, kako je rekao, preciznim operacijama na određenim mjestima. Što se usteže da kaže koja su to određena mjesta? Na koji način pokušava to da postigne? Nanoseći štetu ruskoj avijaciji zajedno s partnerima. Tj. on gura NATO u direktan sukob s našom zemljom i ponovo insistira na tome da dobije dozvolu za primjenu oružja velikog dometa na teritoriji Rusije, odlično shvatajući, bar oni koji su mu pisali to, svjesni su do čega će to dovesti jer je rusko rukovodstvo prije samo nedelju dana dalo odgovarajuća saopštenja“, rekla je ona.

Vladimir Zelenski predstavio je pred parlamentom Ukrajine svoj „plan pobjede“, koji se sastoji od pet tačaka i tri tajne dopune i u kome se, između ostalog, predlaže da se na teritoriji zemlje razmjeste strane snage nenuklearnog obuzdavanja.