Zelenski predstavio parlamentu plan za okončanje rata

Zelenski predstavio parlamentu plan za okončanje rata

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je u ukrajinskom parlamentu predstavio plan pobjede, odnosno nacrt za okončanje rata sa Rusijom koji traje od februara 2022. godine.

Zelenski je, govoreći u Vrhovnoj radi, iznio pet tačaka koje formulišu njegov plan, od kojih je prva poziv za pridruživanje NATO-u.

“Razumijemo da je članstvo u NATO-u pitanje budućnosti, a ne sadašnjosti. Ruski predsjednik Vladimir Putin mora vidjeti da njegove geopolitičke kalkulacije gube“, rekao je Zelenski, prenosi Anadolija.

Preostale tačke plana Zelenskog su odbrana, nenuklearno odvraćanje, ekonomija i postkonfliktna sigurnost u evroatlantskom regionu.

On je kazao da Ukrajina predlaže da se rasporedi sveobuhvatan nenuklearni paket strateškog odvraćanja, koji će zaštititi Ukrajinu od ruskih napada.

Zelenski je dodao da su ukrajinska ležišta kritičnih resursa među ključnim ciljevima Rusije u tekućem sukobu, pozivajući na jačanje ekonomskog potencijala Ukrajine.

“Ovi resursi uključuju posebno uranijum, titanijum, litijum, grafit i druge strateški vrijedne resurse koji će ojačati ili Rusiju i njene saveznike, ili Ukrajinu i demokratski svijet“, rekao je Zelenski.

On je kazao da plan sadrži i tri tajna aneksa.

“Ako sada krenemo s ovim planom pobjede, možda ćemo moći okončati rat najkasnije do sljedeće godine“, zaključio je Zelenski.