Lakčević: Netačne informacije i poluinformacije Vujovića, dovodi javnost u zabludu

Lakčević: Netačne informacije i poluinformacije Vujovića, dovodi javnost u zabludu

Vršilac dužnosti izvršnog direktora budvanskog Vodovoda i kanalizacije Mladen Lakčević demantovao je tvrdnje pomoćnika direktora tog opštinskog preduzeća Đorđija Vujovića, koji je od potpredsjednice Opštine Jasne Dokić tražio da smijeni Lakčevića i pokrene postupak njegove odgovornosti, ili će u suprotnom on podnijeti krivičnu prijavu.

Vujović je ustvrdio da je prvi čovjek Vodovoda nesavjesnim poslovanjem ugrozio javni interes vodosabdijevanja, što Lakčević demantuje i tvrdi da je on iznio niz netačnih informacija ili poluinformacija i doveo javnost u zabludu.

„Prva stavka u saopštenju g-dina Vujovića se tiče prekida vodosnabdijevanja u periodu od 1. 8. – 15.9. 2024. godine, na potezu od Prijevora do Petrovca, što je netačno. Istina je da je dolazilo do učestalijih problema u vodosnabdjevanju u vidu kvarova na cjevovodu i pumpnim stanicama nekih desetak dana u drugoj polovini avgusta. Problemi su se dešavali na potezu nekad od Praskvice, a nekad od Blizikuća, pa sve do rezervoara Topliš, dok Prijevor, Seoce, Svinjišta i Jaz uopšte nijesu imali problem u vodosnabdjevanju, kao ni naselje Komoševina. Petrovac takođe nije imao nikakvih većih problema, osim par dana prilikom kvara na primarnom cjevovodu, na lokalitetu Skočiđevojka, s čim su građani i bili upoznati. Iako su negodovali u tom trenutku, hotelijeri su mogli izaći na lice mjesta i vidjeti o kako zahtjevnom kvaru se radi, a takođe postoje radni nalozi o sanaciji kvarova koji to potvrđuju“, naveo je Lakčević.

On je saopštio da se crpna stanica Podgor redovno održava i operativna je, ali da nije najznačajnija, niti će biti primarna stanica za funkcionisanje sistema zato što Vodovod nema primat nad vodom sa tog izvorišta po ugovoru, već može koristiti samo preliv koji ne preuzme Vodovod Cetinje.

„Sa nje pumpamo u ljetnjem periodu svaki raspoloživi kubik, dok u zimskom periodu uzimamo onoliko koliko nam je potrebno u sistemu. Izvorištu Vrela – Podgor izdašnost ljeti znatno opadne, isto se može vidjeti kroz izvještaje iz prethodne godine u istom periodu. Ove godine zbog suše, u drugoj polovini avgusta smo uzimali samo nešto preko 30 litara u sekundi. Kapacitet stanice je 230 l/s, a ne 200 l/s kako se navodi u saopštenjua. Demantujem navode da stanica ima četiri pumpe, ima ih pet i nijedna nije poplavljena, niti ima bojazni za rad u tom okruženju, što se lako takođe može provjeriti bilo kada na licu mjesta. U prilog tome ide da npr. trenutno preuzimamo 100 l/s, što znači da u ovom periodu rade dvije pumpe, koje zadovoljavaju trenutne potrebe“.

Lakčević je naveo da „niko nije izdavao nikakva naređenja za gašenje bilo kojih pumpi tokom ljeta“, a da su problemi koji su se pojavljivali u radu sistema rješavani brzo, da su da su se trudili da probleme – kvarove rješavamo u kasnim večernjim časovima, a ne usred dana, kako građani i turisti ne bi trpjeli zbog toga.

„Za preusmjeravanje vode iz CS Reževići nema nikakve potrebe, da ne kažem da je taj navod potpuni apsurd. Petrovac se snabdijeva sa dva izvorišta (Reževići i Buljarica) i dodatno iz Regionalnog vodovoda. Ukupne količine vode u ljetnjoj sezoni 2024. koje su upumpane u sistem su veće u odnosu na prethodnu godinu, pa je jasno da nijesu isporučene manje količine vode, kao što neistinito navedeno u saopštenju g-dina Vujovića. Svaki raspoloživi kubik sa naših izvorišta je upumpan u sistem. Od Regionalnog vodovoda su preuzimane sve raspoložive količine tokom čitavog ljeta. Ugovor sa Regionalnim vodovodom je takav da su sve količine vode preuzete po istoj cijeni, a zapravo je nam je od njih isporučeno manje vode u odnosu na prethodnu godinu, a ne veće kao što navodi g-din Vujović. Ova godina je bila sušna godina i Regionalni vodovod u određenom periodu nije raspolagao sa dodatnim količinama, a da je velika suša bila na teritoriji cijele Crne Gore i da su svi bili pogođeni, moglo se vidjeti po objavama Vodovoda Tivat, Kotor, H. Novi, Bar, Podgorica itd. G-din Vujović je obavljao funkciju zamjenika izvršnog direktora duži niz godina, a svoj radni vijek je svakako proveo u ovom Društvu, pa bi trebaloo da bude bolje upoznat sa stvarnom situacijom i tačnim podacima, a ne da iznosi javnim saopštenjem neistine. Svakako je bio u prilici, s obzirom na funkciju koju je obavljao, da na kolegijumima daje sugestije i predloge za bolje funkcionisanje Društva“, zaključuje