Sijarto: Svrha stvaranja grupe zemalja „Prijatelji mira“ je da pokaže da je svjetska većina za okončanje sukoba

Sijarto: Svrha stvaranja grupe zemalja „Prijatelji mira“ je da pokaže da je svjetska većina za okončanje sukoba

Svrha stvaranja grupe zemalja „Prijatelji mira“ sa Globalnog juga za rješavanje sukoba u Ukrajini je da se pokaže da je svjetska većina za okončanje sukoba, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Cilj svega ovoga je da pokažemo svijetu da je većina zemalja za mir. Nadamo se da će grupa ‘Prijatelji mira’ biti velika, da će biti jaka i da će se čuti glas mira. Onda će se, nadamo se, nakon željenog ishoda američkih predsjedničkih izbora, cijela atmosfera promijeniti. I tada će umjesto vojnog preovladati pristup koji je orijentisan na mir“, kazao je Sijarto u intervjuu za RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, mirovna inicijativa mađarskog premijera Viktora Orbana o Ukrajini se nastavlja, te mađarski predstavnici „na svim platformama, forumima, bilo u Evropskom savjetu, Savjetu ministara spoljnih poslova, Samitu premijera, u UN, OEBS-u ili NATO-u, iznose svoj stav o potrebi mirnog rješavanja sukoba“.

Ranije je objavljeno da Kina, Brazil i druge istomišljenice zemalja Globalnog juga namjeravaju da stvore otvorenu platformu „Prijatelji svijeta“ za rješavanje ukrajinske krize.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je ranije da je grupa zemalja „Prijatelji mira“ Globalnog juga za rješavanje sukoba u Ukrajini stvorena na inicijativu Mađara i da je rezultat njegove mirovne misije.

On je naveo da se gradi velika i jaka međunarodna grupa koja vrši pritisak, kao i da Budimpešta može da pokrene, ali da je na „velikim igračima“ da stvar privedu kraju.