Rusija će pružiti vojnu pomoć Sjevernoj Koreji ukoliko na nju bude izvršena agresija

Rusija će pružiti vojnu pomoć Sjevernoj Koreji ukoliko na nju bude izvršena agresija

Rusija će pružiti vojnu pomoć Sjevernoj Koreji ukoliko na nju bude izvršena agresija, a to je predviđeno Sporazumom o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu sa Pjongjangom, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

„Ako na Sjevernu Koreju bude izvršena agresija, biće preduzete sve neophodne mjere u skladu sa našim zakonom i zakonom Sjeverne Koreje“, rekao je Rudenko, upitan da li će Moskva pružiti vojnu pomoć Pjongjangu u slučaju sukoba na Korejskom poluostrvu.

Kako je objasnio, relevantne odredbe sadržane su u dokumentu koji je juče podnet Državnoj dumi na ratifikaciju.

„U sporazumu sve piše: član tri, član četiri. Sporazum je potpisan, tako da je dostupan javnosti. Tamo postoji član četiri koji se upravo bavi pitanjem međusobne pomoći u slučaju agresije, a predviđa da će strane u slučaju agresije protiv jedne od strana pružiti drugoj svu neophodnu pomoć, uključujući vojnu“, naveo je Rudenko.

Takođe je dodao da su postupci Južne Koreje protiv Sjeverne Koreje provokativni i da vode eskalaciji situacije na poluostrvu. „Smatramo da su postupci koje je preduzela Južna Koreja u poslednje vrijeme provokativne akcije koje ozbiljno potkopavaju stabilnost na poluostrvu i vode eskalaciji napetosti. Smatramo da je vrijeme da se prekine sa tim“, zaključio je Rudenko.

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je Državnoj dumi predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Sjeverene Koreje. Ovaj dokument bi trebalo da zamijeni osnovni Sporazum o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji koji je na snazi od 9. februara 2000. godine.