Senat Prijestonice usvojio Program razvoja za 2025. godinu

Senat Prijestonice usvojio Program razvoja za 2025. godinu

Senat Prijestonice Cetinje na današnjoj sjednici je usvojio Program razvoja za 2025. godinu koji obuhvata razvojne, infrastrukturne projekte, projekte na očuvanju kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, valorizaciju turističkih potencijala i ostale projekte za razvoj Prijestonice.

Tokom sjednice kojom je predsjedavao predsjednik Jakov Milatović, kako su dodali, upućena je inicijativa Vladi Crne Gore da u Budžetu za 2025. godinu planira sredstva za realizaciju projekta izgradnje žičare od Lovćena do Cetinja.

Istakli su da je projekat izgradnje žičare Kotor – Ivanova korita (Lovćen) – Cetinje jedan od najvažnijih turističkih infrastrukturnih projekata za Crnu Goru, sa aspekta unaprjeđenja turističke ponude, ali i mjerljivih ekonomskih benefita za javni i privatni sektor.

“Posebno cijeneći da se radi o izgradnji žičare sa gondolama koja će biti jedinstvena u svijetu, kako zbog svoje dužine, tako i zbog činjenice da je riječ o prvoj žičari koja će spajati Cetinje i Kotor, a koja će turistima ponuditi izuzetan ugođaj – da sa obale Jadrana, iz jednog od najljepših svjetskih zaliva – Boke Kotorske, uživaju u motivima planine Lovćen, a potom prijestonici Crne Gore – Cetinju. Senat Prijestonice upućuje inicijativu Vladi Crne Gore da u Budžetu Crne Gore za 2025. godinu planira sredstva za realizaciju navedenog projekta, čime se stvaraju zakonske pretpostavke za objavljivanje tenderskog postupka u I kvartalu 2025. godine i konačnu realizaciju ovog značajnog turističkog infrastrukturnog projekta “, poručeno je sa sjednice.

Prijestonica Cetinje, kako su kazali, preuzela je obavezu da u kontaktu sa Ministarstvom turizma i zaštite životne sredine pribavi postojeću projektnu dokumentaciju i ranije urađene geodetske podloge i u daljim koracima analizira predmetno Idejno rješenje u odnosu na predloženu trasu i važeće urbanističko-tehničke uslove stanje na terenu na predmetnoj trasi žičare u smislu imovinskih odnosa, potrebnih eksproprijacija, uticaj na kulturnu baštinu u saradnji i po procedurama koje naloži Uprava za zaštitu kulturnih dobara i Agencija za zaštitu životne sredine, i izradi druge analize koje se pokažu neophodne u pripremnim radnjama za početak realizacije ovog projekta.

“Sve pripremne radnje potrebno je realizovati najkasnije do januara 2025. godine”, kazali su oni.

Senat Prijestonice je, istakli su, takođe podržao Inicijativu SUBNOR-a Crne Gore i UBNOR-a Cetinje za podizanje odgovarajućeg spomenika u slavu bitke na Košćelama 15. jula 1941. godine.

„Cijeneći da se jedna od najslavnijih crnogorskih bitaka za slobodu i najslavniji boj u Trinaestojulskom ustanku odigrao 15. jula 1941. godine na Košćelama, na dionici puta Rijeka Crnojevića – Cetinje, kako bi se na pravi način odala počast hrabrosti i žrtvama te bitke, koja predstavlja neizbrisivi dio crnogorske slobodarske istorije, Senat Prijestonice podržava Inicijativu za podizanje odgovarajućeg spomenika” , poručeno je sa sjednice Senata.

S tim u vezi, dodali su, obavezuje se Prijestonica da, u saradnji sa SUBNOR-om Crne Gore i UBNOR-om Cetinje, sprovede sve radnje u skladu sa zakonskim propisima koji uređuju predmetnu oblast, i iz Kapitalnog budžeta za 2025. godinu finansira podizanje spomenika u slavu bitke na Košćelama.

“Mislim da ćemo naredne godine biti u prilici da otvorimo jedan novi spomenik u čast bitke na Košćelama, kao još jedan doprinos našoj slavnoj antifašističkoj istoriji Crne Gore ”, poručio je predsjednik Milatović.

Na današnjoj sjednici, članovi Senata upoznati su sa Izvještajem o realizaciji Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2023. godinu, kao i o stepenu realizacije Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2024. godinu.

“Senat Prijestonice dao je punu podršku za realizaciju projekta izgradnje nove sportske dvorane i uputio inicijativu Vladi Crne Gore, Ministarstvu finansija i Ministarstvu sporta i mladih za razmatranje mogućnosti sufinansiranja projekta u iznosu od 50 odst o”, dodaje se u saopštenju.

Kako je kazao gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, zajednički je ocijenjeno da je realizacija kapitalnog budžeta na najvišem mogućem nivou i da razvojni projekti Prijestonice u narednom periodu zaslužuju podršku kako Senata, tako i drugih nadležnih državnih organa.

“Osim ovih projekata, podržane su i druge pojedinačne inicijative koje se tiču izgradnje hotela “Lokanda”, dvoetažne podzemne garaže u centru Cetinja, uređenja Studentskog trga, uređenja gradskih parkova – parka 13. jul i Njegoševog parka, kao i brojni drugi infrastrukturni projekti” , kazao je Đurašković.

Sjednici Senata, kako su kazali, prisustvovali su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, gr predsjednik CANU-a Ljubiša Stanković, ministarka kulture Tamara Vujović, ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović, sekretarka Senata Olivera Krivokapić, savjetnik predsjednika Crne Gore za pravna pitanja Ivan Šikmanović, savjetnik predsjednika Crne Gore za ekonomiju Mladen Grgić i potpredsjednik SUBNOR-a Stevan Radunović.