Haris: Nisam spremna za sastanak sa Putinom o Ukrajini bez učešća Kijeva

Haris: Nisam spremna za sastanak sa Putinom o Ukrajini bez učešća Kijeva

Potpredsjednica SAD i kandidat za predsjednika Kamala Haris izjavila je da nije spremna za bilateralni sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o Ukrajini bez učešća Kijeva.

„Bilateralni sastanak bez Ukrajine? Ne“, rekla je Harisova u intervjuu za „Si-Bi-Es njuz“, odgovarajući na pitanje o njenoj spremnosti za bilateralni sastanak sa Putinom radi rješavanja sukoba u Ukrajini.

Kako je dodala, pitanje mogućeg članstva Ukrajine u NATO-u će se riješiti „ako i kada“ za to dođe vrijeme.

Odgovarajući na pitanje koju zemlju smatra glavnim protivnikom SAD, Harisova je rekla da je to Iran.

„Očigledno je da jedno pada na pamet. To je Iran. On ima američku krv na rukama. SAD treba da osiguraju da Iran nikada ne dobije priliku da postane nuklearna sila. To je za mene jedan od ključnih prioriteta“, naglasio je američki potpredsjednik.

Na pitanje da li bi preduzela vojnu akciju ako Iran razvije nuklearno oružje ili ne, Harisova je odgovorila da „sada ne želi da govori o hipotetičkim pitanjima“.

SAD treba da održavaju vojne veze s Kinom

Harisova je dodala da SAD treba da izbjegavaju sukob sa Kinom i da održavaju otvoren kanal vojne komunikacije sa tom zemljom.

„Prije svega, moramo da pobijedimo u nadmetanju za 21. vijek sa Kinom, moramo da budemo u stanju da se takmičimo i pobijedimo. Ne treba da tražimo konflikt“, ocijenila je.

Prema njenim riječima, Vašington treba da drži otvorene linije komunikacije sa Pekingom, posebno na vojnom frontu.

Istovremeno je napomenula da SAD treba da zaštite interese američkog biznisa i pomognu Tajvanu u njegovoj samoodbrani.