Zelenski sjutra prvi put u posjeti Hrvatskoj

Zelenski sjutra prvi put u posjeti Hrvatskoj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebalo bi sjutra po prvi put da posjeti Hrvatsku kako bi učestvovao na samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Dubrovniku, čiji je suorganizator zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, prenosi Hina.

Riječ je o trećem samitu u tom formatu – prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru 2024. u Tirani – a glavni je cilj dubrovačkog sastanka iskazati solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini koja se već više od dvije i po godine suočava s ruskim napadima.

Kako se doznaje od izvora iz hrvatske vlade, na samitu bi osim Zelenskog i Plenkovića trebali učestvovati visoki zvaničnici dvanaest zemalja regije, među njima troje predsjednika, petoro premijera i četvoro ministara vanjskih poslova.

Učesnici samita trebali bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebalo da bude na tragu ranijih deklaracija sa samita u Atini i Tirani.

Glavne tačke deklaracije, kako se doznaje, trebale bi uključiti osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranjem ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uvjeti, te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata, navodi Hina.

Na marginama samita Plenković i Zelenski trebali bi potpisati sporazum o saradnji između Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizirale aktivnosti između dvije zemlje koje već postoje, posebno na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina. Kako se doznaje od izvora iz vlade, sporazumom bi se “pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove.”

Odaziv visokih zvaničnika zemalja regije na treći po redu samit Ukrajina – Jugoistočna Europa, najveći je dosad.

Najavljen je dolazak predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsjednice Kosova Vjose Osmani, te petoro premijera: grčkog Kirijakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, sjevernomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Turska, Srbija, Rumunija i Moldavija biće predstavljene na nivou ministara vanjskih poslova.

Učesnici će samit iskoristiti za niz bilateralnih sastanaka, a na skupu u Dubrovniku takođe će učestvovati i potpredsjednica Evropske komisije Dubravka Šuica i generalni sekretar OECD-a Matijas Korman.