Razorne poplave u BiH: Nemar pogoršao uticaj klimatskih promjena

Razorne poplave u BiH: Nemar pogoršao uticaj klimatskih promjena

Spasioci su juče pronašli još jedno tijelo u potrazi za preživjelima nakon razornih poplava i klizišta koji su zahvatili Bosnu i Hercegovinu u petak, čime je broj stradalih porastao na najmanje 20.

Vlasti u jugozapadnom Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji je najteže pogođen, potvrdile su juče da je 16 osoba poginulo, a devet se vodi kao nestalo.

Tužilaštvo tog kantona formiralo je predmet u vezi sa kamenolomom u Donjoj Jablanici, nakon što je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na konferenciji za novinare rekao da šteta ne bi bila tako velika niti bi bilo toliko žrtava da se nije obrušio kamenolom, koji se nalazio na padini iznad ovog sela, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nikšić tvrdi da kompanija koja je upravljala kamenolomom nije imala sve validne dozvole za rad.

Iz kantonalnog Tužilaštva su saopštili da je imenovan tim tužilaca za rad na ovom slučaju.

Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač je rekla da “trenutno ne bi govorila o odgovornosti”, ali je potvrdila da kantonalna vlada nije izdala koncesiju za kamenolom.

RSE je prenio da je Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona dostavilo Vladi tog kantona cjelokupnu dokumentaciju u vezi s kamenolomom kojim je upravljala firma “Sani” d.o.o. Jablanica.

“Ta kompanija je u više navrata od Vlade tražila koncesiju za eksploataciju kamena na području Donje Jablanice, koju nikada nisu dobili”, saopštila je Vlada.

U Srednjobosanskom kantonu, još jednom području pogođenom poplavama, pronađena su tijela tri osobe, a niko se ne vodi kao nestao, izjavio je za Rojters kantonalni službenik civilne zaštite.

Spasioci, od kojih su neki stigli iz Hrvatske i Slovenije sa psima tragačima, juče su izvukli tijelo muškarca iz jezera u selu Buturović Polje u blizini Konjica, i helikopterom evakuisali dvije osobe na bezbjedno.

Regionalna vlada je odbila da odmah potvrdi smrt, ali je jedan vladin zvaničnik iz tog grada potvrdio za Rojters da je tijelo pronađeno.

U BiH su upućeni spasilački timovi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a pomoć u okviru EU mehanizma civilne zaštite priprema i Crna Gora, prenijela je Beta.

Na zahtjev Ministarstva bezbjednosti BiH, 4. oktobra su aktivirane oružane snage koje su uputile helikopter, inžinjerijske mašine i pješadijske jedinice.

Pored timova iz BiH i regiona kroz nacionalne i mehanizme EU, na terenu su i specijalisti za potragu i spasavanje iz Velike Britanije koji su vršili obuku u BiH.

Očekivalo se da tokom jučerašnjeg dana u pomoć pogođenim područjima u BiH stignu i spasioci iz Crne Gore. Tim od ukupno 32 člana, sastavljen je od vatrogasaca-spasilaca lokalnih službi zaštite i spasavanja, pripadnika Crvenog krsta Crne Gore i stručnjaka Direktorata za zaštitu i spasavanje.

Spasilački timovi, uronjeni u blato do struka, pretraživali su ogromno poplavljeno područje u Buturović Polju u potrazi za još tri osobe koje se vode kao nestale, uključujući bračni par, rekao je Rojtersu mještanin Amel Sitar, dodajući da je njegov stric među nestalima.

Sitar je rekao da su bujične poplave odnijele 10 kuća, desetine krava i ovaca, štalu – sve što su mještani posjedovali. “Tu je bila velika kuća mog strica, ribnjaci, sve je nestalo za pola sata”.

Glavni put koji povezuje centralni i južni dio BiH je presječen, a željeznička pruga koja povezuje BiH sa hrvatskom lukom Ploče na Jadranu je ozbiljno oštećena, što predstavlja problem za izvozne kompanije.

Marija Buhač, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, izjavila je juče da je vlada formirala krizni štab kako bi prikupila detaljne informacije o zdravstvenom stanju, šteti i planovima za oporavak.

Stručnjaci kažu da su poplave u BiH bile posebno razorne zbog godina zanemarivanja rječnih korita, deforestacije i nekontrolisane gradnje i eksploatacije drveta i kamena, što je dodatno pogoršalo uticaj klimatskih promjena.

“Poplava je odnijela sve, moj alat, auto, ništa nije ostalo”, rekao je Bećir Hakalović iz Buturović Polja. “Hvala bogu, porodica je ostala”.

Vlada Federacije BiH donijela je na hitnoj sjednici odluku o proglašavanju 8. oktobra Danom žalosti u tom entitetu povodom stradanja stanovništva u područjima pogođenim poplavama. Prethodno je i Vlada Republike Srpske proglasila 8. oktobar Danom žalosti.