Primirje koje je naredio Kremlj je neizvesno usred međusobnog nepovjerenja

Primirje koje je naredio Kremlj je neizvesno usred međusobnog nepovjerenja

Uticaj naređenja ruskog predsjednika Vladimira Putina njegovim snagama u Ukrajini da poštuju jednostrani prekid vatre od 36 sati bio je pod sumnjom u petak nakon što su kijevski zvaničnici odbacili taj potez kao trik, ali nisu razjasnili da li Ukrajinske trupe bi sledile njihov primer.

Moskva takođe nije rekla da li će uzvratiti ako Ukrajina nastavi da se bori.

Primirje koje je Rusija proglasilo u skoro 11-mesečnom ratu počelo je u petak u podne i trebalo je da se nastavi do subote u ponoć po moskovskom vremenu (09:00 GMT od petka do 2100 GMT subote; 4:00 EST petak do 16:00 EST subote). Nije bilo neposrednih izveštaja da je polomljen.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Kijevu oko 40 minuta nakon što je rusko primirje trebalo da stupi na snagu, ali nisu se čule eksplozije. Široko korišćena aplikacija Upozorenja u Ukrajini, koja uključuje informacije hitnih službi, pokazala je sirene koje se oglašavaju širom zemlje.

Putinova najava u četvrtak da će trupe Kremlja prestati da se bore duž linije fronta od 1.100 kilometara (684 milje) ili negde drugde bila je neočekivana. Do toga je došlo nakon što je poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, predložio prekid vatre za pravoslavni Božić ovog vikenda. Pravoslavna crkva, koja koristi julijanski kalendar, slavi Božić 7. januara.

Ali ukrajinski i zapadni zvaničnici posumnjali su na skriveni motiv u očiglednom Putinovom gestu dobre volje.

Oni su tu najavu prikazali kao pokušaj Putina da se dokopa moralnog vrha, istovremeno pokušavajući da ugrabi inicijativu na bojnom polju i otme zamah Ukrajincima u njihovoj kontraofanzivi poslednjih meseci.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doveo je u pitanje namere Kremlja, optužujući Kremlj da planira pauzu u borbi „kako bi nastavio rat sa novom snagom“.

„Sada žele da iskoriste Božić kao paravan da na neko vreme zaustave napredovanje naših momaka u (istočnom) Donbasu (region) i da približe opremu, municiju i mobilisane ljude našim pozicijama“, rekao je Zelenski u četvrtak kasno.

On, međutim, nije direktno izjavio da će Kijev ignorisati Putinov zahtev.

Predsednik SAD Džo Bajden ponovio je zabrinutost Zelenskog, rekavši da je „zanimljivo“ da je Putin spreman da bombarduje bolnice, vrtiće i crkve na Božić i Novu godinu.

„Mislim da (Putin) pokušava da pronađe kiseonik“, rekao je Bajden, ne objašnjavajući detalje.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da Vašington „malo veruje u namere iza ove najave“, dodajući da nam zvaničnici Kremlja „nisu dali razloga da bilo šta što nude uzimamo za nominalnu vrednost“.

Čini se da je naredba o primirju trik „da se odmori, prepravi, pregrupiše i na kraju ponovo napadne“, rekao je on.

Institut za proučavanje rata složio se da bi primirje moglo biti varka koja bi omogućila Rusiji da se pregrupiše.

„Takva pauza bi nesrazmerno koristila ruskim trupama i počela bi da lišava Ukrajinu inicijative“, saopštio je istraživački centar kasno u četvrtak. „Putin ne može razumno očekivati da će Ukrajina ispuniti uslove ovog iznenada proglašenog prekida vatre i možda je pozvao na prekid vatre da bi Ukrajinu predstavio kao nepristojnu i nespremnu da preduzme neophodne korake ka pregovorima.

Vašington kaže da je spreman da nastavi da podržava ratne napore Ukrajine. U petak su SAD trebale da objave skoro 3 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini – veliki novi paket za koji se po prvi put očekivalo da će uključiti nekoliko desetina borbenih vozila Bredli.

Nemačka takođe planira da pošalje oklopne transportere do kraja marta.

Loše osećanje između zaraćenih strana nije pokazivalo znake jenjavanja, uprkos Božićnoj pozadini.

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, rekao je da su oni koji su odbili Putinov predlog o božićnom primirju „klovnovi“ i „svinje“.

„Ruka hrišćanskog milosrđa pružena je Ukrajincima“, rekao je on u Telegramu. „Ali svinje nemaju veru ni urođeni osećaj zahvalnosti.

Neki civili na ulicama Kijeva rekli su da govore iz gorkog iskustva sumnjajući u motive Rusije.

„Svi se spremaju (za napad), jer se svi sećaju šta se dogodilo na Novu godinu kada je bilo oko 40 šaheda (iranskih dronova)“, rekao je lokalni stanovnik Vasil Kuzmenko. „Ali sve je moguće.“

Papa Franja je u Vatikanu rekao da od srca šalje želje „istočnim crkvama, i katoličkim i pravoslavnim, da sutra proslavljaju rođenje Gospodnje“.

Obraćajući se u petak hiljadama vernika okupljenih na Trgu Svetog Petra za crkveni praznik Bogojavljenja, Franja je rekao: „Na poseban način želim da moja želja dopre do braće i sestara stradale Ukrajine. Neka Spasiteljevo rođenje uliva utehu, uliva nadu i inspiriše konkretne korake koji konačno mogu okončati borbe i podstaći mir.”

Zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko izvestio je u petak da je devet civila ubijeno, a još 11 ranjeno u ruskim napadima u četvrtak.