Nagle opklade na oporavak kineskih akcija suočavaju se sa provjerom realnosti

Nagle opklade na oporavak kineskih akcija suočavaju se sa provjerom realnosti

Kineski investitori udvostručuju opklade na ekonomski oporavak, uz nalet novih fondova koji su ove nedelje pokrenuti na osnovu optimizma u vezi sa prekidom ograničenja COVID-a, iako menadžeri novca upozoravaju da će sledeći talas tržišnih dobitaka biti manje široke osnove.

I kineski indeks plavih čipova CSI300 (.CSI300) i šangajski kompozitni indeks (.SSEC) porasli su za više od 2% u skraćenoj trgovinskoj nedelji, dok su tržišta navijala za iznenadni prekid karantina i karantina za putovanja u Pekingu.

Više od 30 zajedničkih fondova pokrenuto je ove nedelje, uglavnom fokusiranih na kapital, nudeći vozila za opklade na oporavak. Sredstva kojima se trguje na berzi su prošlog meseca privukla više od 2,5 milijardi juana (364 miliona dolara) neto priliva, prema Sinolink Securities, pošto su investitori tražili izloženost tehnologiji, novoj energiji i odbrani.

Hongkonški Hang Seng (.HSI) skočio je za čak 8% na šestomesečne maksimume ove nedelje.

Ali s obzirom na to da su dionice turizma (.CSI930633) i hotela i ugostiteljstva (.CSIH30036) porasle za više od 20% od novembra, a dionice programera u kontinentalnoj Kini (.HSMPI) skoro udvostručene od kraja oktobra, neki kažu da se trgovina sada osjeća prezagušena.

„Akcije za putovanja i slobodno vreme su već postigle prilično optimističan oporavak i postale su prilično gužve. Ovde moramo da budemo oprezni“, rekao je Ći Vang, izvršni direktor MegaTrust Investment (HK), koji upozorava da bi put pred nama mogao biti neravan.

„Ovih dana, kupcima kuća… nedostaje samopouzdanje i optimizam cena da povuku okidač. Oprezni smo zbog kontinuirane slabosti nekretnina i negativnog uticaja na kinesku ekonomiju.“

Vang je rekao da je napredna proizvodnja njegov glavni fokus ove godine, a takođe je pozitivan u vezi sa zalihama zdravstva i interneta gde se čini da se regulatorni rizici povlače.

Drugi menadžer novca, Li Sjaohua, iz kompanije Harfor Fund Management Co, rekao je da je povećao izloženost turističkim akcijama u proteklih nekoliko meseci, kladeći se na „preokret loše sreće“, ali misli da igra sada ulazi u novu fazu.

„Očekujemo razlike u učinku u sektoru… i posvetićemo više pažnje osnovama kompanija u budućnosti.

Sve veće infekcije, pa čak i anegdotski izveštaji o naprezanju zdravstvenih sistema i krematorijuma tek treba da poremete optimizam da oporavak predstoji, na kraju.

„Za nas investitore, što ranije vidimo vrhunac infekcije, to bolje“, rekao je Liu Guojiang, menadžer fondova u Tianhong Asset Management, koji očekuje da će mnoga mesta u Kini biti svedoci vrhunca zaraze pre kineske Nove godine krajem januara.

Jang Delong, glavni ekonomista u First Seafront Fund Management-u, očekuje da će kineski ekonomski rast ove godine premašiti 5% pošto se ukidaju ograničenja COVID-a. To se poredi sa konsenzusnim očekivanjima za rast od oko 3% u 2022.

Ali kako se cene učvršćuju zajedno sa nadama, to takođe znači manje mogućnosti na očiglednim mestima usred krhkih globalnih izgleda.

Cao Ludi, menadžer fondova u Fullgoal Fund Management-u, predviđa ekonomski oporavak u obliku slova N, pošto će očekivano prolećno oživljavanje aktivnosti verovatno podleći oštroj proveri realnosti u drugom kvartalu.

Ona je savetovala da se ne juri za berzama nekretnina i turizma na visokom nivou, jer su njihove „osnove i dalje pod znakom pitanja“.

Rizici su prisutni u sektoru nekretnina, koji čini četvrtinu privrede i koji je bio teško pogođen prošle godine jer investitori koji su bili pod pritiskom novca nisu mogli da završe izgradnju stanova.

Ekonomisti očekuju da bi padovi cena mogli da se ublaže ove godine pošto vlasti obećavaju podršku, ali pad ostaje prognoziran.

Ipak, plima promena podiže sve čamce i kako globalna tržišta posustaju, ona mami strane investitore koji su uglavnom smanjivali izloženost tokom 2022, posebno sektorima koji su izloženi kineskim potrošačima.

„Investitori bi trebalo da se klade na ponovno otvaranje trgovine sa očiglednom potrošnjom likvidnih sredstava koja predstavlja zalihe internet akcija“, rekao je Kristofer Vud, globalni šef strategije za akcije u kompaniji Jefferies.

„Virus će vjerovatno proći kroz stanovništvo brže nego što iko može da zamisli. To bi trebalo da znači ekonomski oporavak do drugog kvartala, ako ne i ranije.