Samsung navodi najniži kvartalni profit u posljednjih 8 godina zbog pada potražnje

Samsung navodi najniži kvartalni profit u posljednjih 8 godina zbog pada potražnje

Samsung Electronics Co Ltd (005930.KS) izvestio je u petak o vjerovatnom padu operativnog profita u decembru od 69% na najniži nivo u decembru na osmogodišnji minimum, pošto globalna ekonomska kriza smanjuje potražnju za elektronskim uređajima i oblacima perspektive industrije memorijskih čipova.

Najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i TV-a procenio je da je njegov profit pao na 4,3 biliona vona (3,37 milijardi dolara) u periodu oktobar-decembar sa 13,87 biliona vona godinu dana ranije.

To je bio najmanji kvartalni profit kompanije Samsung od trećeg kvartala 2014. godine i manji od 5,9 biliona vona Refinitiv SmartEstimate, što je ponderisano prema prognozama analitičara koji su doslednije tačniji.

„Što se tiče poslovanja sa memorijom, pad potražnje u četvrtom kvartalu bio je veći nego što se očekivalo jer su kupci prilagođavali zalihe u svojim naporima da dodatno zaoštre finansije, podstaknuti zabrinutošću zbog pogoršanja raspoloženja potrošača uzrokovanog kontinuiranim visokim globalnim kamatnim stopama i slabim ekonomskim izgledima“, Samsung navodi se u saopštenju.

Prihod je vjerovatno pao 9% u odnosu na isti period godinu dana ranije na 70 biliona vona, navodi Samsung u kratkom preliminarnom saopštenju o zaradi.

Samsung je rekao da su cene memorijskih čipova takođe padale tokom ovog kvartala zbog povećanog zaliha kod dobavljača memorije, što je dovelo do pada cena čipova većeg od očekivanog.

Profit u mobilnom poslovanju opao je u četvrtom tromesečju pošto su prodaja pametnih telefona i prihodi smanjeni zbog slabe potražnje koja je rezultat dugotrajnih makroekonomskih problema, dodao je Samsung.

Četvrta najveća kompanija u Aziji po tržišnoj vrednosti trebalo bi da objavi detaljnu zaradu kasnije ovog meseca.

Očekuje se da će se trenutno smanjenje memorijskog čipa koje je počelo prošle godine pogoršati u tekućem kvartalu, kažu analitičari.

„Najveći razlog je pad cena memorije… Od sada, očekujemo da će zarade u prvom kvartalu biti gore jer se očekuje da će cene memorije nastaviti da padaju. rekao je Greg Roh, šef istraživanja u Hiundai Motor Securities.

Akcije Samsunga su porasle za 1,4% u jutarnjoj trgovini, u odnosu na rast od 0,2% na širem tržištu (.KS11).