Grci bolji od Australije, za prolaz im je neophodna pobjeda Srbije

Grci bolji od Australije, za prolaz im je neophodna pobjeda Srbije

Košarkaši Grčke savladali su Australiju sa 77:71 u meču trećeg kola grupe A.

Ovim trijumfom Grci su sačuvali nadu da se plasiraju u drugi krug, dok će Australija sada strepiti za prolaz, iako ima ukupno bolji skor od Grka.

Grke su do trijumfa predvodili Janis Adetokumbo sa 20 i Tomas Vokap sa 18 poena.

Kod Australijanaca najefikasniji Džok Lendejl sa 17 poena.

Dobro su Grci započeli ključnu utakmicu u grupi. Posebno su Helene hrabrile pogođene trojke slabijih šutera Kalatesa i Vokapa, koje su donijele samopuzdanje ekipi selektora Vasilisa Spanulisa. Bila je napadački dobra i Australija na pogon iskusnog plejmejkera Petija Milsa, pa je posle prvih 10 minuta Grčka imala minimalnu prednost od 25:24.

Druga dionica protekla je u Grčkoj dominaciji. Fantastično su odigrali Grci u odbrani, potpuno paralisali napad „kengura“ i primili svega 12 poena, dok su na drugoj strani ubacili 28. Ogromnom serijom 14:0 evropska selekcija se odlijepila od rivala. Raspoloženom Vokapu priključio se standardni nosilac tima Janis Adetokumbo, a svoju dobru šutersku ulogu imali su Toliopulos i Mitoglu. Grci su sačuvali veliku prednost i dodatno je uvećali, te su na poluvremenu vodili sa ubjedljivih 53:36.

Posle nešto više od dva minuta igre u drugom dijelu Grčka prednost iznosila je maksimalnih „+19“ (57:38). Tada se činilo da će Australijanci pretrpjeti pravu katastrofu, ali se to nije dogodilo.

Zaigrali su „kenguri“ drastično kvalitetnije nošeni nekadašnjim Partizanovim centrom Lendejlom i do kraja treće četvrtine smanjili na 62:50.

Posle trojke Denijelsa na startu poslednjih deset minuta Australija je prišla na jednocifrenih 62:55 i potpuno „zakuvala“ stvari u Lilu. Razigrao se tada i lider tima Mils, a nalet rivala pokušao je da zaustavi Adetokumbo, ali pravu podršku saigrača NBA zvijezda nije imala, pa su „kenguri“ košem Milsa došli na samo dva poena minusa na manje od tri minuta do kraja meča – 71:69.

U kritičnim trenucima po Grke njihov najbolji šuter Tolipulos pogodio je izuzetno važnu trojku, pa još jednu Vokap za nedostižnih 77:70. Tako su Grci upisali jedini trijumf u grupi, dok je na jednoj pobjedi ostala i Australija.

U poslednjem meču ove grupe danas od 17.15 sastaju se Kanada i Španija.