Vučić: Srbija je prva u Evropi po stopa privrednog rasta u drugom kvartalu ove godine; Imamo izvjesnu i sigurnu budućnost

Vučić: Srbija je prva u Evropi po stopa privrednog rasta u drugom kvartalu ove godine; Imamo izvjesnu i sigurnu budućnost

U Srbiji stopa privrednog rasta u drugom kvartalu ove godine je 4,2 odsto, po čemu smo za sada prvi u Evropi, imamo preko 6,6 milijardi evra na računu, rekao je predsjednik Srbije u obraćanju javnosti iz Vile „Mir“.

„Čak petostruko veće zemlje nemaju to na računu. Nikakav problem sa likvidnošću i solventnošću. Nemamo nikakve fiskalne probleme. Stopa javnog duga je ispod 50 odsto u odnosu na BDP. To je pokazatelj da se zemlja nalazi na dobrom putu i da imamo izvjesnu i sigurnu budućnost“ , naglasio je Vučić.

Vučić je najavio i povećanje plata za prosvetne radnike, kao i za profesore na fakultetima, a taj procenat bi, kako je istakao, morao da bude i veći u odnosu na povećanje penzija.

„Pokušaćemo da minimalna zarada bude značajnije uvećana od plata u javnom sektoru, da iznosi više od 50 000 dinara“, kazao je Vučić i dodao:

U maju smo izmjerili prosječnu platu 855 evra, a u Crnoj Gori 832 evra, BiH 710 evra, u Severnoj Makedoniji 671 evro, u Albaniji 575, tvrdi on.

„Najjači smo u regionu po tom pitanju, a 2012. smo bili jedva na trećem mestu. Vjerujemo da će već u decembru prosječna plata biti 900 evra. Mislimo više od toga da povećamo, već sledeće godine da dostignemo prosečnu platu 1.000 evra – istakao je predsjednik Srbije.

On je rekao da će povećanje penzija biti pre januara sledeće godine i da će iznositi 11 odsto.

„To bi prosečno bilo 5.000 dinara, ako je prosečna penzija 46 hiljada dinara. To nije dovoljno, ali je važno povećanje“, istakao je Vučić.

Vučić najavio je povećanje davanja za roditeljski dodatak i istakao da najveće povećanje očekuje roditelje drugog djeteta.

“ Za drugo dijete najveće povećanje iznosiće 5.126 evra, plus 7.500 dinara, plus 135.000 dinara pravo na jednokratnu pomoć. Povećano je i za treće dijete gdje će biti preko 20.500 evra“ , kazao je on.

Predsjednik Srbije je istakao da je pripremljen Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim se uvodi ograničenje kamatnih stopa na kredite, kreditne kartice i dozvoljena prekoračenja.

„Kreću razgovori sa bankama, ali ćemo svakako taj Zakon da donesemo i nećemo da im damo mogućnost da drugim svojim mjerama, povećanjem sporednih troškova, nadoknađuju ono što će biti zakonske norme. Zaduženje će biti neuporedivo jeftinije“ , izjavio je Vučić.

Govoreći o jadaritu, kaže da je teško o bilo čemu razgovarati kad stvari postanu emocionalne, a ne racionalne.

“ Nažalost, to je nešto što se nama dešava i gotovo je nemoguće razgovarati. Dok ne dobijemo garantije, neće biti kopanja. Mi moramo da prikupimo svu dokumentaciju. Uzećemo najbolje srpske i eskperte iz inostranstva za zaštitu životne sredine koji će moći da nam garantuju da će svi ljudi biti apsolutno sigurni, da će moći da se bave svojim zanimanjima i da će moći da rade sve što su i do sada radili i da će moći da budu i uspješniji nego do sada. To je prvi uslov bez kog nećemo ni da razgovaramo o bilo čemu dalje – rekao je on.

Kaže da će država razgovarati i sa ljudima koji su prodali svoje imanje u procesu eksproprijacije direktnom pogodbom sa Rio Tintom.

“ Briga o zaštiti životne sredine biće dodijeljena najvećim evropskim, svjetskim o domaćim ekspertima. Ponuđeno je našim političkim protivnicima, oni su to odbili, poručivši „nastavićemo da obmanjujemo narod“. Tačka 4 je naša borba za kompletan lanac vrijednosti – rekao je Vučić i dodao da je rudnik na 140 hektara sa svim ostalim potrebnim kapacitetima.

“ Neće preći 220 hektara, a samo površinski kop „Kolubare“ nam je na 60.000 hektara, a zemlja oko Loznice 140 hektara. To je 400 puta manje. Ako računamo 220, to je 300 puta manje i to podzemni kop“ , rekao je Vučić.

Pozvao je političke protivnike da ne obmanjuju narod.