Turista malo manje, nada u jak špic sezone

Turista malo manje, nada u jak špic sezone

Dobra predsezona, broj turista koji je skoro na prošlogodišnjem nivou, veći obim saobraćaja na graničnim prelazima, prometa na aerodromima i posjete jahti pokazuju da je dosadašnji tok ljetnje turističe sezone zadovoljavajući.

To su za “Vijesti” kazali u Ministarstvu turizma u mandatu doskorašnjeg ministra Vladimira Martinovića , kao i predstavnici turističke privrede.

Sagovornici priznaju da su cijene u odnosu na prošlu godinu veće, te da su na to bili primorani i zbog veće inflacije, ali da su i dalje cjenovno konkurentni. O detaljima u vezi skoka cijene ne govore.

Očekuju dobru posjećenost u toku špica sezone od 20. jula do 20. avgusta.

U Ministarstvu turizma nemaju precizan odgovor na pitanje koliki prihod očekuju od turizma u ovoj sezoni. Pojašnjavaju da će te podatke objaviti Centralna banka nakon završetka trećeg kvartala (jul-septembar).

“Shodno brojnim planiranim aktivnosti u pravcu bolje pripreme sezone, koje su i predmet plana pripreme ljetnje sezone 2024. godine, usvojenog od strane Vlade, početkom godine, a u skladu sa dosadašnjim tokom, cijenimo da se sezona odvija, na očekivani način”, rekla je generalna direktorica Direktorata za razvoj turizma i izradu propisa u oblasti turizma u resornom ministarstvu Svetlana Šljivančanin .

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO) na 18. jul ove godine u Crnoj Gori je boravilo 135.119 turista, što je u odnosu na isti dan lani ostvarenje od 92,1 odsto, odnosno broj turista je niži za 7,9 odsto.

“U Ulcinju i Pogorici bilježi se pad broja turista, a nasuprot tome, u glavnim turističkim centrima bilježimo povećanje broja turista u hotelskom smještaju. Moramo imati u vidu da se podaci NTO odnose na jedan dan i da su statistički pokazatelji iz dana u dan različiti. Ono što nas ohrabruje jesu odlične najave i rezervacije u hotelima svih kategorija u Crnoj Gori”, kazala je Šljivančanin.

Šljivančanin nije precizirala šta se promijenilo u cjenovnoj politici u odnosu na prošlu godinu.

“Svjedoci smo rasta cijena svih proizvoda i usluga na globalnom nivou, a poznato je i da ugostitelji imaju slobodu formiranja cijena svojih usluga shodno troškovima i kretanjima na tržištu. Nadamo se turistički privrednici formirati cijene shodno kvalitetu usluge koju nude i da će uzeti u obzir platežnu moć svojih gostiju”, kazala je Šlivančanin.

Člana Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori (PKCG), Jovan Vukalović (izvršni direktor hotela “Lighthouse” iz Herceg Novog) kazao je da sudeći po trenutnim pokazateljima može reći da će sezona biti nešto bolja nego prošlogodišnja.

“Ali u kom procentu i sa kakvim efektima još ne mogu reći konkretno. Imajući u vidu da se u izveštajima u najvećoj mjeri oslanjamo na Monstat, suviše je rano da bismo mogli iznositi konačne ocjene. Kada je u pitanju cjenovna politika može se steći utisak da je ona ove godine nešto jača nego lani, ali to ne bi trebalo da nas brine sve dok kvalitet, nivo usluge i ponude prate cjenovno povećanje”, kazao je Vukalović.

Monstat je juče objavio podatke prema kojima je u junu u kolektivnom smještaju (hoteli, moteli, odmarališta…) boravilo 189.382 turista što je za 12 hiljada ili 7,3 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. U ovom smještaju ostvarene su 733 hiljade noćenja, što je za 8,6 odsto ili 58 hiljada više nego u junu prošle godine.

Najviše turista u hotelima bilo je iz Srbije skoro 27 hiljada, a zatim sa po deset hiljada slijede Velika Britanija, Turska, Bosna i Hercegovina i Izrael.

U Budvi je boravilo 40,2 odsto ukupnog broja registrovanih turista u kolektivnom smještaju, a slijede Herceg Novi sa 12,1 i Podgorica sa 10,4 odsto. Po broju noćenja prva je Budva gdje je ostavreno 46,3 odsto ukupnog broja noćenja.

Šljivančanin navodi da prema podacima NTO na 18. jul ove godine u hotelima na primorju najveći broj turista je sa tradicionalnih emitivnih tržišta.

“Takođe veliki broj turista u odnosu na prethodne godine je iz Izraela, Velike Britanije, Turske, Francuske. U privatnom smještaju borave pored navedene strukture gostiju u hotelima, zapažen je i rast broja gostiju iz Poljske, Švedske, Mađarske. Pozitivni rezultati se bilježe kada je u pitanju broj turista koji borave u hotelima. Naime, prema podacima NTO na dan 18. jul 2024. godine u hotelima, registrovano je ukupno 40.548 turista ili 1,24 odsto više u odnosu isti dan prošle godine. U privatnom smještaju registrovano je 91.892 turista, odnosno ostvareno je 88 odsto u odnosu na isti dan 2023. godine”, navela je Šljivančanin.

Direktorica TO Tivat Nina Lakičević ističe da je zabilježena nešto slabija predsezona, ali da je period glavne sezone za sada dobar, te da su i najave za špic sezone koji je upravo počeo, jako dobre.

“Kada je riječ o strukturi gostiju na prvom mjestu su gosti iz regiona, odnosno Srbije, zatim su tu gosti iz Rusije, BiH, Turske, Velike Britanije i Njemačke. U špicu sezone tradicionalno dominiraju gosti iz Srbije i Rusije. Povećan broj avio linija takođe utiče na strukturu gostiju tako da imamo sve više turista iz Zapadne Evrope i sa Bliskog istoka”, pojašnjava Lakičević.

Ona ističe da ove godine znatno bolju popunjenost bilježe hoteli, a kao razlog tome prvenstveno vidi cjenovnu politiku privatnih izdavaoca smještaja, odnosno male razlike u cijeni između privatnog i hotelskog smještaja.

“Imamo dobre najave za period pred nama, buking je dobar i sa optimizmom očekujemo špic turističke sezone”, kazala je direktorica TO Tivat.

Poznati budvanski ugostitelj, vlasnik restorana “Mozart” u Starom gradu, Luka Vučković kazao je da je dosadašnji učinak turističke sezone dobar, te da su imali rekordnu predsezonu, dok im špic sezone počinje oko 20. jula i traje do 20. avgusta.

“Jul mjesec je malo lošije krenuo od prošle godine, dobra strana posjete je što kod nas dolaze turisti iz raznih krajeva svijeta što je dobro jer po mom mišljenju ne bi trebalo da se pozicioniramo samo na par tržišta. Avio-linije su od izuzetne važnosti za povećanu posjetu. Moram da napomenem da investicije na koje čekamo godinama (bolnica, zaobilaznica, ekološko odlaganje smeća, olimpijski bazen, pozorište, garaze, punionice za električna auta, itd.) su neophodne da bi se pozicionirali mnogo ozbiljnije na svetskoj turističkoj mapi, jer Budva ima neverovatan potencijal za razvoj turizma tokom cijele godine”, kazao je Vučković.

Što se tiče cjenovne politike bilo je malih korigovanje cijena, kaže sagovornik “Vijesti” od nekih pet posto, jer napominje da inflacija još traje.

“Smatram da smo značajno jeftiniji od Dalmacije i tu treba da tražimo šansu jer velike cijene mogu da nam budu kontraproduktivne”, rekao je Luka Vučković .

Prema riječima senior PR i marketing menadžera “Porto Montenegra” Danila Kalezića u menadžmentu tog nautičko-turističkog centra veoma su zadovoljni popunjenošću kapaciteta ovdašnje marine koja ima ukupno 456 vezova za jahte dužine od samo 7 do čak 250 metara.

“U prvih šest mjeseci ove godine na rekordnom nivou smo što se tiče popunjenosti marine, posebno u domenu značajno dužeg boravka superjahti u Porto Montenegru. U kategoriji brodova ispod 30 metara dužine još od maja 2023. godine stepen popunjenosti naših vezova prelazi 100 odsto zbog toga što se nekli od tih vezova izdaju i u podzakup, dok je od septembra 2023. zabilježen i značajan rast u dijelu jahti dužine preko 30 metara, a koji je trenutno otprilike 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.”- istakao je Kalezić.

On je dodao da su u “Porto Montenegru” veoma zadovoljni i nivoom posjete naselja, posebno činjenicom da je trenutno popunjeno 100 odsto stanova u tom rizortu, a koji se iznajmljuju u vrijeme kada ih njihovi vlasnici sami ne koriste.

Sezonom su za sada zadovoljni i u najluksuznijem tivatskom hotelu – “Regent Porto Montenegru” iako kao ni ranije, ni ovog puta nisu pominjali konkretne brojke.

“Ova godina je počela malo sporije od planiranog, ali smo zato imali odličan podstrek u junu mjesecu kada smo uspjeli nadmašiti sve planirane biznis rezulate za prvih šest mjeseci ove godine. Imamo dosta interesovanja, iako je očigledno da su gosti ove godine obazriviji kad je potrošnja u pitanju. Najviše posjeta brojimo sa naših tradicionalnih tržišta -Velika Britanija, SAD i zemlje regiona, a izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa travel agentima širom svijeta”- rekla je PR menadžerka hotela “Regent” Jovana Živković .

I u hotelu “Olea” u Ulcinju zadovoljni su dosadašnjim tokom sezone iako je, po riječima direktor tog hotela Jovice Franete što se tiče popunjenosti početkom jula u Ulcinju bilo primjetno manje gostiju nego što je uobičajeno za taj period.

“Nažalost, moramo istaći i da smatramo da nije urađeno dovoljno da bi sezona bila duža i na kvalitetnijem nivou. Postoje brojne manjkavosti koje grad još uvijek nije riješio, a tu prije svega mislim na osnovnu infrastrukturu. Sreća je da grad ima dosta turističkih sadržaja i pojedinačnih mjesta koje šalju pozitivnu sliku, tako da i dalje privlači posjetioce koji mu ostaju lojalni i dolaze ponovo, bez obzira na nedostatke. Ali na ovaj način, grad teško da može da se otvori prema novim tržištima”, kazao je Franeta.

Smatra da je dosta rasprave o tome ko je kriv već da treba urgentno riješavati probleme koje grad zaista ima.

“Primjer je naselje u kojem je naš hotel, sa velikom ponudom hotela, restorana, apartmana, kao i rezidentnim jedinicma izgrađenim u skladu sa planom i plaćenim komunalijama. Tu su takođe i firme koje jako puno doprinose ekonomiji i grada i države… Kvart je u blizini Port Milene, Solane, Velike plaže i zaista posjeduje veliki turistički potencijal. I pored toga, još uvijek nije uloženo ni minimalno u komunalno opremanje kvarta. Zato apelujemo na državne i opštinske organe da prioritet bude ova problematika i da se omoguće osnovni uslovi za održiv razvoj ponude Ulcinja”, kazao je Franeta.

Vlasnik apartmana “Eneida” u Limanu u neposrednoj blizini Starog grada u Ulcinju Ali Resulbegović ocijenio je da je sezona do skoro polovine jula podbacila.

“U odnosu na prošlu godinu, sezona je do 10. jula značajno podbacila. Sada smo u “špicu sezone”, koji je počeo bolje. Nadamo se da ćemo takav trend imati do kraja sezone”, kazao je Resulbegović.

Cijene u njegovom apartmanskom kompleksu, na nivou su prošle godine.

“Mi cijene formiramo prije sezone i ne mijenjamo ih. Iste su kao i prošlog ljeta”, kazao je Resulbegović koji se već 25 godina bavi turističkom djelatnošću.

Ocijenio je da neke stvari, posebno saobraćaj i nedostatak parkinga, kvare normalno odvijanje turističke sezone i apelovao na nadležne da efikasnije reaguju u sprečavanju saobraćajnih gužvi po gradu.

“Automobilom od Ploče do Starog grada bez minimum tri zaustavljanja zbog zahtjevnog mimoilaženja sa drugim automobilma, sada je misaona imenica. A svi turisti hoće u Stari grad”, kazao je Resulbegović.

Sugerisao je da bi trebalo izmijeniti planove promocije turističkog proizvoda Ulcinja i akcenat staviti na zemlje EU i Skandinavije.

“Njemci obožavaju Ulcinj, znaju ga odavno. Skandinavci takođe otkrivaju naše ljepote. Trebaju nam ti gosti i što više prisustva turističkim sajmovima u tim zemljama”, naveo je on.

Takođe, poručio je da bi Opština morala da ima makar četiri minibusa koji bi besplatno odvozili turiste od ulaska u grad do željene destinacije.

Šljivančanin je kazala da prema podacima Uprave policije, ukupan promet putnika u junu preko svih graničnih prelaza u Crnoj Gori iznosi 2.647.888, dok je promet vozila 657.566.

“U odnosu na statističke pokazatelje iz juna 2023. godine, radi se o porastu od 18 odsto kada je riječ o ulasku putnika, i porastu od 15 odsto koji se tiče prometa motornih vozila. Na ulasku u toku jula, registrovano je 1. 347.563 putnika i to je takođe porast. Prema podacima “Aerodromi Crne Gore” na aerodromu Podgorica u periodu od 1. januara do 14. jula 2024, u poređenju sa istim periodom 2023. godine bilježi se rast od 12 odsto”, navela je Šlivančanin

Koliko loše stanje na aerodromima utiče na utiske turista koji posjećuju Crnu Goru potvrđuje iskustvo britanske turistkinje Sare Džonzi koje je ona podijelila nedavno na Facebook-u.

“Upravo sam stigla kući nakon deset predivnih dana provedenih u Crnoj Gori. Ipak, sve ovo je na kraju bilo uništeno groznim iskustvom koje sam imala na aerodromu Tivat, vazdušnoj luci od koje bi i aerodromi u zemljama tzv. trećeg svijeta bili bolji. Nema klimtizacije na 40 stapeni spoljašnje temperature. Dva automata za prodaju pića i grickalica sa tek po kojim preostalim napitkom u njima, a i to što je bilo na raspolaganju nije bilo ohlađeno. Nema mjesta za sjedenje. Ljudi nagurani u terminalu kao sardine. Svi letovi kasne i najprljaviji toaleti koje sam ikada vidjela na jednom aerodromu, “navela je, između ostalog, britanska turistkinja.

Kada je u pitanju cjenovna politika može se steći utisak da je ona ove godine nešto jača nego lani, ali to ne bi trebalo da nas brine sve dok kvalitet, nivo usluge i ponude prate cjenovno povećanje”, kazao je Vukalović

Monstat je juče objavio podatke prema kojima je u junu u kolektivnom smještaju (hoteli, moteli, odmarališta…) boravilo 189.382 turista što je za 12 hiljada ili 7,3 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine. U ovom smještaju ostvarene su 733 hiljade noćenja, što je za 8,6 odsto ili 58 hiljada više nego u junu prošle godine.