Rusija je upotrebila veto u Savjetu bezbjednosti UN duplo više nego bilo koja druga stalna članica

Rusija je upotrebila veto u Savjetu bezbjednosti UN duplo više nego bilo koja druga stalna članica

Rusija sistematski blokira odluke Ujedinjenih nacija. Od 1991. Rusija je upotrebila svoj veto u Savetu bezbjednosti UN 31 put, skoro duplo više nego bilo koja druga stalna članica Savjeta bezbjednosti.

Relevantno saopštenje dalo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova u vezi sa legitimnošću prisustva Rusije u UN, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Jasni primeri ove zloupotrebe prava veta bili su blokiranje rezolucije o osnivanju tribunala za istragu obaranja leta MH17 Malaisia Airlinesa; priznanje masovnih ubistava u Srebrenici kao genocida i preduslova za nacionalno pomirenje u Bosni i Hercegovini; odgovor na političku i humanitarnu situaciju u Venecueli; produženje mandata posmatračke misije UN u Gruziji u kritičnom trenutku za zemlju; jačanje režima sankcija protiv DNRK, kao i 16 rezolucija o Siriji. U trenutnoj fazi agresije, Ruska Federacija se, uverena u svoju nekažnjivost, okrenula ucenjivanju međunarodne zajednice pretnjom nuklearnim oružjem“, navodi se u saopštenju.

Prema ministarstvu, sumnjivo je i pravo Ruske Federacije da uđe u UN uopšte, jer nije ispunila glavne kriterijume za članstvo u Organizaciji. Stav 1. člana 4. Povelje jasno kaže da je članstvo u UN otvoreno za sve države koje vole mir.

Tri decenije ilegalnog prisustva Rusije u UN obeležene su ratovima i oduzimanjem teritorija drugih zemalja, nasilnim promenama međunarodno priznatih granica i pokušajima da se zadovolje njene invazivne i neoimperijalne ambicije, naglasilo je ministarstvo.

Konkretno, Ukrajina trenutno pati od invazije Ruske Federacije u punom obimu, kojoj je prethodila 8 godina ruske oružane agresije.

Rat Ruske Federacije protiv Ukrajine predstavlja kršenje ciljeva i principa Povelje UN bez presedana od njenog potpisivanja 1945. godine i oduzima Rusiji pravo da se naziva državom koja voli mir, naglasilo je ministarstvo.

Istovremeno, Rusija ignoriše bilo kakve pokušaje međunarodne zajednice u cilju njenog povratka principima međunarodnog prava i principu miroljubivosti.

Ministarstvo je ukazalo i na ratne zločine koje je Rusija počinila daleko van granica Ukrajine.

„Radi se i o nastavku politike SSSR-a ilegalne okupacije severnih ostrva Japana, kao i podsticanju nestabilnosti na teritoriji bivšeg SSSR-a – Abhazije i Južne Osetije, Pridnjestrovlja i Nagorno-Karabaha, manipulacijama po pitanju navodne diskriminacije. ruskog govornog stanovništva u zemljama Baltičkog i Crnomorskog regiona, pokušaj državnog udara u Crnoj Gori“, naveli su iz Ministarstva.

Osim toga, ukrajinske diplomate su podsetile na rusku oružanu agresiju na Čečensku Republiku Ičkeriju, okupaciju njenih teritorija i zločin genocida nad čečenskim narodom, kao i na podršku Rusije zločinačkom režimu Bašara Asada i brojnim zločinima nad sirijskim narodom.

„Samo je pitanje vremena kada će akcije Ruske Federacije uništiti ceo sistem UN – jedinstvenu i jedinstvenu globalnu međuvladinu instituciju koja objedinjuje sve zemlje sveta za pregovaračkim stolom“, saopštilo je ministarstvo.

Podsećamo da je Ukrajina 26. decembra 2022. godine pokrenula složen proces kako bi Rusiji oduzela status stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i isključila je iz Ujedinjenih nacija u celini.