Iran kritikuje „neodgovornu“ retoriku Kijeva

Iran kritikuje „neodgovornu“ retoriku Kijeva

Navod Kijeva da Iran isporučuje dronove Rusiji usred sukoba u Ukrajini je „neodgovoran“ i netačan, saopštilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova kao odgovor na ukrajinske pozive na suzbijanje proizvođača bespilotnih letelica u zemlji.

Ovo je usledilo nakon optužbi pomoćnika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihaila Podoljaka, koji je prošle nedelje tvrdio da Teheran „planira da poveća isporuke raketa i bespilotnih letelica za Rusiju“. U objavi na Tviteru, kijevski zvaničnik je pozvao međunarodnu zajednicu da pređe sa „nefunkcionalnih sankcija“ protiv Irana na „destruktivnije alate – likvidaciju fabrika, hapšenje dobavljača“.

„Optužbe protiv raznih strana, uključujući Iran, neće pomoći Ukrajini, njenom narodu i rukovodstvu zemlje“, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani tokom brifinga u ponedeljak.

Iran odbacuje tvrdnje ukrajinskih vlasti i „posebno ovog ukrajinskog zvaničnika“, rekao je on, pozivajući se na Podoliaka.

„Smatramo ovu pretnju retoriku neodgovornom… i svu političku i pravnu odgovornost za takve izjave prebacujemo na ukrajinsku vladu“, insistira Kanaani.

Teheran nije strana u rusko-ukrajinskom sukobu, ali je spreman da pomogne stranama u rešavanju krize na miran način, dodao je on.

Načelnik štaba iranskih oružanih snaga, general-major Mohamed Hosein Bakeri, takođe je odbacio tvrdnje Ukrajine i SAD da su moskovske bespilotne letelice Geran-2 u stvari bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed-136. Te izjave su „deo neprijateljskog psihološkog rata“, tvrdi on u članku u nedelju. Prema rečima Baćerija, sama pojava ovakvih optužbi pokazuje da Zapad priznaje efikasnost iranskih bespilotnih letelica.

U svom govoru pred Kongresom SAD u sredu, Zelenski je rekao: „Iranski smrtonosni dronovi poslati Rusiji u stotinama postali su pretnja našoj kritičnoj infrastrukturi. Tako je jedan terorista pronašao drugog.”

Podoliak je ranije dao još oštrije izjave u vezi sa Iranom, insistirajući da bi „moglo biti moguće izvesti udare na pogone za proizvodnju dronova i balističkih projektila“ u zemlji. Teheranu ne bi trebalo dozvoliti da nastavi da isporučuje bespilotne letelice Moskvi „nekažnjeno“, rekao je on u TV intervjuu početkom novembra.

Rusija insistira da se oslanja samo na lokalno proizveden hardver za svoju vojnu operaciju u Ukrajini, koja je u toku od kraja februara. Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je samo potvrdilo slanje male serije dronova u Rusiju prije izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva.