Autoput, škole zatvorene zbog curenja amonijaka u istočnoj Srbiji

Autoput, škole zatvorene zbog curenja amonijaka u istočnoj Srbiji

Ključni međunarodni autoput u istočnoj Srbiji ostao je zatvoren u ponedeljak, zajedno sa školama i drugim javnim institucijama u toj oblasti, nakon curenja amonijaka od kojeg je pozlilo desetine ljudi.

Vanredna situacija proglašena je u istočnom gradu Pirotu, u blizini granice sa Bugarskom, nakon što je u nedelju uveče teretni voz koji je prevozio amonijak iskočio iz šina i ispustio zapaljivi i otrovni gas u atmosferu.

Istraga je u toku kako bi se utvrdilo šta je izazvalo nesreću, saopštile su vlasti. Ministar za infrastrukturu Goran Vesić rekao je, međutim, da je trenutna briga da se reši situacija na licu mesta i spreči dalja šteta.

„Nesreću je verovatno izazvala loša infrastruktura“, rekao je on na konferenciji za novinare. On je dodao da će vlasti takođe ispitati da li je došlo do kršenja strogih procedura za transport toksičnih materijala.

Merenja u ponedeljak na nekoliko mesta u Pirotu — koji je nekoliko kilometara udaljena od mesta gde je voz iskočio iz šina — pokazala su da nema amonijaka u vazduhu ili vodi, rekli su zvaničnici. Ali lokalne vlasti su ipak savetovale ljude da ostanu oprezni i ostanu u zatvorenom prostoru, dok su škole i druge javne ustanove zatvorene.

Više od 50 osoba zatražilo je lekarsku pomoć u lokalnoj bolnici u Pirotu, dok je još 15 prebačeno u Niš na jugu, javila je državna televizija RTS. Ljudima u ovoj oblasti je takođe savetovano da za sada ne piju vodu iz slavine niti da je koriste za pripremu hrane, navodi se u izveštaju.

Curenje gasa amonijaka može biti zapaljivo i može izazvati ozbiljne povrede ili čak smrt.

Voz je išao redovnom linijom od Bugarske do Srbije. Sastojao se od 21 vagona, od kojih su četiri iskočila iz šina, a jedan je iscurio amonijak, rekao je za lokalnu televiziju Pink službenik Hitne pomoći Luka Čaušić.

Mjesto nesreće je u ponedeljak ostalo zatvoreno, a saobraćaj na autoputu koji vodi ka Bugarskoj preusmerava se na lokalne puteve. Autoput koji povezuje Srbiju sa Bugarskom obično je veoma prometan tokom božićnih praznika, a ljudi koji rade u zapadnoj Evropi putuju u svoje zemlje.