Danas nastavak sjednice Skupštine Glavnog grada

Danas nastavak sjednice Skupštine Glavnog grada

Sjednica Skupštine Glavnog grada koja je započeta 24. jula, biće nastavljena danas u 10 sati, a odbornici bi, između ostalog, trebalo da se izjasne i o Predlogu za razrješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac.

Na sjednici održanoj prethodne sedmice na dnevnom redu bila je tačka o skraćenju mandata Skupštini Glavnog grada, koja je usvojena većinom glasova.

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene.

Glasanju nijesu prisustvovali odbornici doskorašnje većine iz redova Evrope sad, Demokrata i koalicije „Za budućnost Podgorice“.

Odbornici su na prethodnoj sjednici usvojili i da druga tačka bude Predlog odluke o utvrđivanju broja odbornika/ca u Skupštini Glavnog grada Podgorica.

Skupština nije usvojila da treća tačka dnevnog reda bude Predlog za razrješenje prof. dr Olivere Injac, gradonačelnice Glavnog grada – Podgorice, koja je predviđena kao 19.

Skupština je usvojila i da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti Polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i izvršenim izdacima.

Na dnevnom redu su i predlog završnog računa budžeta Glavnog grada za 2023. godinu, odluka o načinu plaćanja administrativnih taksi i poreza na nepokretnost elektronskim putem, odluka o osnivanju Centra za održivi razvoj Glavnog grada, izmijenjena odluka o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter „Radio televizija Podgorica”, odluka o organizaciji novogodisnjih praznika 2024 – 2025, kao i statut preduzeća Putevi. Odbornici će se izjasniti o odluci o davanju saglasnosti za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa sa Vasilijem Brkovićem, odluci o odredivanju lokacije sa elementima urbanisticko – tehnickih uslova za izgradnju radionice za potrebe preduzeća Zelenilo, kao i odluci o raspodjeli ostvarene dobiti Agencije za upravljanje zašticenim područjima u 2023. godini, kao i izmijenjenom statutu Parking servisa, novom cjenovniku Sportskih objekata na gradskim bazenima u kompleksu SC „Morača“. Na dnevnom redu je i odluka o raspodjeli ostvarene dobiti i pokriću gubitka Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice u 2023. godini, predlog programa podizanja spomen-obilježja, izvještaj o realizovanim aktivnostima u sprovođenju Lokalnog plana za unapređenje socijalne inkluzije i razvoj usluga socijalne i djecje zastite u Glavnom gradu za 2023. godinu, izvještaj o realizaciji Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za 2023. godinu, informacija o pripremljenosti turisticke sezone u Glavnom gradu Podgorici u 2024. godini, informacija o stanju mostova u Glavnom gradu sa predlogom mjera za njihovu zastitu i izbor i imenovanja.

Podsjećamo, u petak, 26. jula, održana je posebna sjednica Skupštine Glavnog grada, sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Odbornici Glavnog grada podržali su Predlog odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad Ženskim rukometnim klubom Budućnost Podgorica, čime je praktično ovaj klub spašen od gašenja.