Maki Jazz, frontmen britanskog benda Faithless, umro je u 65

Maki Jazz, frontmen britanskog benda Faithless, umro je u 65

Umro je Maki Jazz, di-džej i pevač koji je predvodio eklektični britanski plesni bend Faithless poznat po hitovima kao što su „Insomnia” i „Ve Come 1”. Imao je 65 godina.

Faithless je u subotu objavio svoju smrt na društvenim mrežama, rekavši da je „mirno umro u snu sinoć“.

„Bio je čovek koji je promjenio naše živote na mnogo načina. On je našoj muzici dao pravi smisao i poruku. Bio je divno ljudsko biće sa vrijemenom za sve i mudrošću koja je bila i duboka i pristupačna“, navodi se u saopštenju benda.

Dodatni detalji o njegovoj smrti nisu odmah dostupni.

Rođen kao Maksvel Frejzer u Londonu, Maki Jazz se pojavio na britanskoj klupskoj sceni 1980-ih kao DJ na piratskom radiju i osnivač Soul Food Cafe Sistem. Kasnije je osnovao Faithless zajedno sa producentom-instrumentalistom-DJ Rollom Armstrongom, klavijaturistom-DJ Sister Bliss i kantautorom Džejmijem Kotom. Oslonili su se na tako širok spektar uticaja da je njihova diskografska kuća opisala njihov debi album „Reverence“, objavljen 1996, kao „folk-house-hip-hop-blues-ambijent-džez-rap za plesni podijum i sofu“.

„Poštovanje“ se u početku nije uhvatilo, ali je na kraju steklo široke sledbenike; bend je stekao globalnu popularnost kroz svoje dinamične scenske nastupe i albume, uključujući „Outrospective“ i kolekciju najvećih hitova „Forever Faithless“.

Faithless su raskinuli 2011. godine, ali su se nedavno ponovo okupili, bez Džeza, koji je od tada osnovao Maki Jazz & The E-Tipe Bois.