Samo Putin može da okonča ukrajinski sukob – bivši italijanski premijer

Samo Putin može da okonča ukrajinski sukob – bivši italijanski premijer

Bivši italijanski premijer Mario Dragi smatra da je samo ruski predsjednik Vladimir Putin u stanju da okonča tekući sukob između Moskve i Kijeva. Rusija je, sa svoje strane, više puta govorila da je otvorena za razgovore, pošto su pregovori sa Kijevom u Istanbulu propali u martu.

„Izgledi za mir su teški čak i ako se mnogo toga promenilo u poslednjem periodu: kanali komunikacije su mnogo otvoreniji i čini se da je Kina aktivnija u vođenju pregovora“, rekao je Dragi u ekskluzivnom intervjuu za dnevni list „Korijere dela sera“. objavljeno u subotu. On je dodao da je još samo na ruskom rukovodstvu da okonča ofanzivu na Ukrajinu.

Tokom svog vremena na funkciji, Dragi je postao jedan od najglasnijih zagovornika Ukrajine na Zapadu, slanjem oružja, kao i prikupljanjem međunarodne podrške zemlji. Podrška Kijeva je na kraju postala jedan od glavnih razloga za Dragijev pad, pošto je neslaganje oko isporuka oružja izazvalo raskol u stranci Pokret pet zvezdica, srušivši njegovu koalicionu vladu.

Ipak, bivši premijer je ostao pri svojoj politici, tvrdeći da je njegova snažna podrška Ukrajini osujetila planove Rusije, jer se Moskva navodno nadala „dvosmislenosti“ u Rimu.

„Bio sam svjestan jakih prošlih veza između Italije i Moskve, ali nismo mogli da ostanemo pasivni pred nemotivisanom agresijom i sistematskim kršenjem međunarodnog prava i ljudskih prava“, rekao je Dragi.

„Međutim, Kremlj je do sada pokazao da ne želi mir“, nastavio je on.

Usred tekućeg sukoba, rekao je on, Moskva je više puta signalizirala spremnost da pregovara sa Ukrajinom, ali svaki razgovor mora uzeti u obzir interese Rusije. Rusija je takođe okrivila Kijev za nedostatak bilo kakvog diplomatskog napora da okonča sukob i svoju spremnost da nastavi neprijateljstva.

Štaviše, najviši ukrajinski zvaničnici su više puta obećavali da će ponovo osvojiti bivše ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – koje su se formalno pridružile Rusiji početkom oktobra – kao i Krim, koji je deo Rusije od referenduma 2014. A ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski formalno je sebi „zabranio“ da pregovara sa ruskim predsednikom.

Zemlje su bile na ivici sklapanja mirovnog sporazuma nakon pregovora u Istanbulu krajem marta. U to vreme su potpisali predloženi sporazum, koji bi Ukrajini dao međunarodne bezbednosne garancije u zamenu za neutralni status. Kijev se ubrzo povukao iz pregovora, a Zelenski je tvrdio da mu novi dokazi o ratnim zločinima koje su navodno počinile ruske trupe nisu ostavili drugu opciju. Moskva je odbacila optužbe, nazvavši dokaze falsifikovanim.