Fidži je dobio novog lidera Rabuku nakon što su stranke glasale bez glasa

Fidži je dobio novog lidera Rabuku nakon što su stranke glasale bez glasa

Sitiveni Rabuka postao je u subotu premijer Fidžija nakon što je koalicija stranaka tesno glasala da ga postavi za lidera strateški važne pacifičke nacije, signalizirajući kraj 16 godina na vlasti Franka Bainimarame.

Fidži je bio ključan u odgovoru južnog Pacifika koji se strateški nalazi na rastuću konkurenciju za uticaj između Kine i Sjedinjenih Država, a Rabuka je rekao da favorizuje demokratiju zapadnog stila.

Manifest njegove stranke želi da uspostavi dijalog sa velikim silama i preispita praksu zaduživanja kako bi se osiguralo da zemlja ne završi u dužničkoj zamci.

Rabuka, za koga se glasalo tajnim glasanjem sa 28 glasova naspram 27 Bainimaraminih, predvodiće koalicionu vladu koja uključuje Partiju nacionalne federacije i Socijaldemokratsku liberalnu partiju (SODELPA).

Napuštajući parlament u subotu, Rabuka je novinarima koji su čekali rekao da je ponizan što je postao premijer Fidžija pre nego što ga je požurio da položi zakletvu od strane predsednika zemlje.

Biman Prasad, lider NFP-a i novi ministar finansija, rekao je da će nova vlada raditi za narod Fidžija.

„Radićemo sa svima. Radićemo sa opozicijom, konsultovaćemo se i radićemo sa našim ljudima“, rekao je on novinarima.

Fidži ima istoriju vojnih udara, uključujući dva koja je izveo Rabuka 1987. godine, a povremeno je bio svedok napetih rasnih odnosa između svoje autohtone većine i velike etničke grupe Indijanaca sve dok ustavna reforma 2013. nije uklonila sistem glasanja zasnovan na rasi koji je favorizovao autohtone Fidžijce.

Vojska je u četvrtak pozvana da pomogne policiji u održavanju reda i zakona nakon navoda o napadima na indijsku etničku manjinu nakon izbora. Te tvrdnje osporila je nova vlada.

Bainimarama je u subotu rekao medijima da njegovo uklanjanje sa vlasti odražava demokratski proces.

„Ovo je demokratija. To je moje nasleđe“, rekao je on. Izabran je za lidera opozicije.

Premijeri Novog Zelanda i Australije objavili su saopštenja u kojima čestitaju novozakletom Rabuki.

„Snažno cenimo Fidži kao bliskog prijatelja i partnera dok napredujemo u našim zajedničkim prioritetima za region“, rekla je novozelandska premijerka Džasinda Ardern.

Anthoni Albanese, australijski premijer, dodao je u tvitu da se takođe raduje saradnji sa Rabukom.

Iako su oskudni detalji o tome kako će se verovatno razvijati spoljna politika nove vlade, u manifestu Rabukine stranke se kaže da ona želi da ojača diplomatske odnose sa svim zemljama, produbi odnose Fidžija sa drugim pacifičkim državama i „uspostavi dijalog sa svim velikim silama u sveta da promoviše uzajamno poštovanje suvereniteta i rešavanje geopolitičkih sporova“.