Hrvatska: Šest osoba ubijeno u Domu za starije i nemoćne osobe u Daruvaru

Hrvatska: Šest osoba ubijeno u Domu za starije i nemoćne osobe u Daruvaru

U Domu za starije i nemoćne osobe u Daruvaru u Hrvatskoj muškarac je vatrenim oružjem usmrtio šest i ranio šest osoba, saopštila je policija.

Šef hrvatske policije Nikola Milina rekao je da je pet osoba umrlo odmah, a da je još jedna osoba preminula u bolnici. Osumnjičeni je pobjegao sa mjesta događaja, ali ga je policija ubrzo uhvatila u kafiću u blizini objekta.

Žrtve su pet štićenika doma i jedna zaposlena, dodao je Milina.

Regionalna televizija N1 javila je da je uhapšeni muškarac rođen 1973. godine te da je bivši policajac koji je učestvovao u ratu u Hrvatskoj 1991.-95. i rođak jednog od štićenika doma za starije osobe.

Mediji su objavili i da je jedna od ubijenih bila njegova majka, koja je posljednjih 10 godina živjela u staračkom domu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović se oglasio na Fejsbuku i izrazio saučešće porodicama stradalih.

„Divljački, nezapamćeni zločin u Daruvaru šokirao me je. To je zastrašujuća opomena i zadnji poziv svim nadležnim institucijama da učine više na prevenciji nasilja u društvu, uključujući još rigorozniju kontrolu posjedovanja oružja. Od policije i državnog tužilaštva očekujem da sprovedu brzu i temeljnu istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog zločina i kaznili odgovorni“, napisao je Milanović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na mreži X izrazio saučešće porodicama stradalih.

„Zgroženi smo ubistvom petoro osoba u Domu za starije u Daruvaru. Izražavamo saučešće porodicama stradalih i nadamo se oporavku ranjenih. Očekujem da nadležna tijela utvrde sve okolnosti strašnog zločina“, naveo je.

Daruvar je grad sa 8.500 stanovnika. Nalazi se oko 130 kilometara istočno od glavnog grada Zagreba.