Bez krova nad glavom ostali 2009, Kovačević obećao da će im pomoći

Bez krova nad glavom ostali 2009, Kovačević obećao da će im pomoći

Nikšićani Darko Radulović, Svetlana Bojić, Raduša Ognjanović i Radun Bojić ni nakon 15 godina, kada su ih opštinske vlasti iselile iz baraka u blizini kružnog toka prema Kličevu, zbog rekonstrukcije Bulevara 13. jul, nijesu uspjeli da dobiju obećani krov nad glavom.

Zbog toga su se danas okupili tamo gdje su bili i u novembru 2017. godine, ispred zgrade Opštine, i ponovo počeli sa protestom. Iako su namjeravali da svakodnevno protestuju po dva sata, sve dok ih predsjednik Opštine, Marko Kovačević, ne primi na razgovor, veoma brzo su odustali od protesta jer ih je Kovačević odmah primio.

Prethodna lokalna uprava je ukinula Protokol kojim se Opština obavezala da im, kao vid pomoći, na ime plaćanja stanarine od 1. avgusta 2009. do 1. avgusta 2010. isplati po 2.000 eura, a nakon toga da im mjesečno isplaćuje po 150 eura “do trajnog rješenja stambenog pitanja”. Pomenuti Protokol je potpisao tadašnji predsjednik Opštine, Nebojša Radojičić, a ukinuo njegov nasljednik, Veselin Grbović, 1. januara 2015.

„Marko Kovačević nam je rekao da će gledati da riješe naš problem kada se oslobode neke stambene jedinice za socijalno stanovanje. Obećano nam je da će nam Opština materijalno pomoći, ali nije precizirao kada i koliko novca. Pristali smo na takav dogovor i za sada obustavljamo protest izpred zgrade Opštine. Čekaćemo da obećanje bude ispunjeno“, kazao je Radulović nakon razgovora sa Kovačevićem.

Svetlana Bojić i Raduša Ognjanović su bolesne i teško pokretne, Radun Bojić je operisao karcinom bubrega, a Radulović, koji je jedini radno sposoban, prima minimalnu zaradu.

Bojići, Ognjanović i Radulović imali su rješenja za pravo stanovanja u tim barakama, ali je, kako im je 2009. godine predočeno, javni interes imao primat.

„Radojičić je obećao da će nam, kada budu pravili zgrade za penzionere, riješiti stambeno pitanje, ali je Grbović sve ukinuo. Nije nas htio primiti ni kao ljude da vidimo zašto nam je to ukinuo. Išli smo sudskim putem, pet puta dobijali, ali se Opština žalila svaki put i od kada smo zadnji put dobili advokat nam se više ne javlja. Rekao je da idemo na Sud za ljudska prava. Sad je počeo da se bavi politikom i uopšte nam se više ne javlja. Ne znamo više šta da radimo – od minimalnih penzija kirija i komunalije se ne mogu plaćati, a svima nam je zdravlje ozbiljno narušeno. Mi svi imamo papire, ali ostali smo na ulicu, bez iđe ičega. Svima su tada rješavali stambeno pitanje, samo smo mi ostali bez išta. Tu sam živjela 30 godina sam, a moj đever 60“, kazala je Bojić.

Radulović smatra da su u njihovom slučaju zatajile institucije sistema i da nije ni bilo potrebno da idu na sud kada su imali potpisan Protokol sa predsjednikom Opštine.

„U velikom smo problemu. Mi samo tražimo da riješe naš problem, kao što su riješili komšijama koji nijesu imali nikakve papire. I neka su im riješili, ali treba i nama da riješe“, kazao je Radulović.

„Opština Nikšić razumije nezavidan položaj u koji ih je prethodno rukovodstvo Opštine Nikšić dovelo, i potrudiće se da im pruži podršku kao građanima u stanju socijalne potrebe, stavljajući ih na listu za dobijanje privremenog smještaja“, odgovorili su iz Opštine nakon sastanka Kovačevića i stanara.

Kako je u saopštenju navedeno, stanari su predsjednika Opštine upoznali sa stambenim problemom koji imaju i obavijestili ga da su u vezi s tim vodili sudski spor koji je pravosnažno okončan u Višem sudu u Podgorici, u korist Opštine Nikšić.

„U skladu s tim, Opština Nikšić će poštovati donesenu sudsku odluku, jer je u pitanju spor koji je pravno završen, što se tiče institucija Crne Gore. Takođe, Opština Nikšić nema informaciju da li je Sudu za ljudska prava u Strazburu zbog toga predata predstavka, imajući u vidu da su građani izgubili kontakt sa svojim advokatom“, stoji u saopštenju Opštine.