„Vlada će sagledati opciju dodatnog kreditnog zaduženja kompanije za realizaciju projekta Sunčani grad“

„Vlada će sagledati opciju dodatnog kreditnog zaduženja kompanije za realizaciju projekta Sunčani grad“

Poslanika Nove srpske demokratije (NSD) Marko Kovačević pitao je predsjednika Vlade Crne Gore Milojka Spajića tokom premijerskog sata „da li je Vlada spremna da učestvuje u realizaciji projekta „Sunčani grad“ u Nikšiću?“.

Spajić je odgovorio:

„Uvaženi poslaniče Kovačeviću, hvala na postavljenom pitanju i inicijativi da u okviru ovog instituta govorimo o konkretnim projektima, kako bi uostalom zajednički dolazili do najboljih rješenja za naše građane.

U konkretnom, važno je istaći da su Opština Nikšić i EPCG raspisali konkurs za izradu Idejnog-arhitektonskog rešenja za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa “Sunčani grad”, na koji se prijavilo 14 aplikanata. Riječ je o valorizaciji zapuštenog zemljišta u istočnom dijelu grada koje je u državnoj svojini, sa pravom raspolaganja Opštine Nikšić i Elektroprivrede Crne Gore.

Na ovom prostoru planirana je izgradnja 500 do 1000 stambenih jedinica kao i neophodnih sadržaja kao što su škola, vrtić, ugostiteljski objekti, prodavnice, šetališta, sportski objekti, dakle zaokružena infrastruktura za kvalitet života u budućem dijelu grada koji će Nikšiću dati novu dimneziju, bez dodatnih troškova za Opštinu, EPCG, državne institucije.

EPCG odvaja značajna sredstva za rješavanje stambenih potreba svojih zaposlenih i plaća 1300€/m2, a slična je situacija u lokalnoj samoupravi Nikšića. Plan je da se podigne kredit i da zajednički Opština Nikšić i EPCG grade stanove za svoje zaposlene, s tim da iznos rate kredita ne bi prelazio dosadašnja odvajanja za rešavanje ovih potreba.

Takođe, a u odnosu na dio Vašeg pitanja koji se odnosi na podršku Vlade – kao jedan od neophodnih uslova za realizaciju projekta, podsjetiću da je Vlada Crne Gore nedavno usvojila izmjene i dopune Prostornog urbanističkog plana (PUP) Opštine Nikšić, čime je između ostalih omogućila realizaciju i ovog projekta. To je, složićemo se, i djelimično odgovor na Vaše pitanje.

Učešće Vlade bi se, osim ovoga, moglo očekivati kroz usmjeravanje realizacije objekata različitih namjena ka ovom području, ali i finansiranje izgradnje objekata od opšteg interesa kao društvenih servisa ovog dijela grada, što je svakako i obaveza Vlade Crne Gore.

Međutim, ako se ima u vidu da su pred energetskim sektorom ozbiljni izazovi u narednom periodu, i da prioritet menadžementa kompanije mora biti na novim investicijama u energetici – kao većinski akcionar u Elektroprivredi Crne Gore, Vlada će sa pažnjom sagledati opciju dodatnog kreditnog zaduženja kompanije za realizaciju projekta Sunčani grad. Ovo dakle iz prevashodnog razloga što EPCG mora prioritetno viditi računa o stabilnosti energetskog sistema i opštem, odnosno interesu cijele Crne Gore.

Uvaženi poslaniče, dozovolite da podsjetim da su već određeni vremenski period u toku pregovori sa izraelskom kompanijom BIG FASHION koja je izrazila spremnost da gradi veliki tržni centar, čime će se u Nikšiću otvoriti i nova radna mjesta.

Ništa manje važan je i interes njemačke kompanije LIDL koja prepoznaje Nikšić kao jednu od prvih lokacija gdje želi da započne svoje poslovanje u Crnoj Gori.

Usvajanjem Prostornog plana ali i kreiranjem podsticajnog poslovnog ambijenta, Vlada Crne Gore posvećeno radi na stvaranju uslova za veći priliv stranih investicija. Siguran sam da u takvom pristupu leži nova, razvojna šansa za Nikšič ali i za cijelu Crnu Goru“, izjavio je Spajić.