Napravite ukusne zapečene šampinjone punjene mocarelom

Napravite ukusne zapečene šampinjone punjene mocarelom

Savršena kombinacija nježne mocarale i sočnih šampinjona osigurava eksploziju okusa u svakom zalogaju.

Zapečeni šampinjoni punjeni mocarelom savršen su izbor za sve ljubitelje brzih i ukusnih zalogaja. Ovaj jednostavan, ali elegantan specijalitet predjela može biti idealan dodatak svakom obroku ili glavno jelo posluženo uz osvježavajuću salatu. Savršena kombinacija nježne mocarale i sočnih šampinjona osigurava eksploziju ukusa u svakom zalogaju. Recept je s food bloga @nana_dees_recipes. Uživajte!

Potrebno je:

2 kašike maslaca 2 glavice bijelog luka , zgnječena 1 kašika svježe nasjeckanog peršina

Za gljive:

5-6 velikih šampinjona, očišćenih od peteljki, opranih i osušenih

5-6 komada svježeg sira mocarele tanko narezanih

1 kašika cherry rajčica, narezanih na tanke kriške

Svježi bosiljak

1/4 šolje balzamičnog sirćeta

2 kašike smeđeg šećera (po želji)

Priprema : Zagrijte pećnicu na 200°C. U malom loncu ili zdjeli prikladnoj za mikrotalasnoj pećnicu pomiješajte maslac,bijeli luk i peršin. Zagrijte dok se maslac ne otopi i luk ne zamiriše. Premažite dno svake kapice šampinjona s malo maslaca od luka, a zatim ih s namazane strane prema dolje stavite na lim za pečenje. Premažite unutrašnjost preostalim maslacem od luka. Svaku gljivu napunite narezanom mocarelom i rajčicama. Stavite u rernu i pecite dok se sir ne otopi i postane zlatne boje, otprilike 8 minuta.

Dok se gljive peku, pomiješajte balzamični sirće i smeđi šećer u malom loncu na jakoj vatri. Pustite da zakipi, zatim smanjite na nisku temperaturu i ostavite da s kuva 5-8 minuta dok se ne zgusne u glazuru. Kad su pečene, izvadite gljive iz rerne, pospite nasjeckanim bosiljkom, pokapajte balzamičnim umakom i začinite solju po ukusu.