Noćni napad dronom pogodio je Kijev dok Putin ide ka Belorusiji

Noćni napad dronom pogodio je Kijev dok Putin ide ka Belorusiji

Više bespilotnih letelica gađalo je glavni grad Ukrajine u napadu u ponedeljak prije zore, izvestile su lokalne vlasti, dok se ruski predsjednik Vladimir Putin spremao da poseti savjeznicu Belorusiju, koja je snagama Kremlja obezbedila lansirnu platformu za invaziju na Ukrajinu skoro 10 nekoliko mjeseci ranije.

Napad dronom uslijedio je tri dana nakon, kako su ukrajinski zvaničnici opisali, kao jedan od najvećih napada Rusije na Kijev od početka rata i dok Moskva nastavlja sa svojim naporima da muči Ukrajinu iz vazduha usred širokog zastoja na bojnom polju.

Rusija je lansirala 23 samoeksplodirajuće bespilotne letelice iznad Kijeva pre zore, ali su ukrajinske snage oborile 18 od njih, saopštila je gradska uprava Kijeva na Telegramu.

Nema prijavljenih žrtava, ali delovi olupine oborenih dronova oštetili su put u centralnom okrugu Solomjanski i polomili prozore na višespratnoj zgradi u okrugu Ševčenkovski, saopštili su gradski zvaničnici.

Dodali su da je pogođena kritična infrastrukturna tačka, ne navodeći više detalja.

Iako je glavni grad izgledao kao glavna meta najnovijeg ruskog napada, oružane snage su saopštile da su na meti bila i druga mesta u zemlji.

Guverner Kijevske oblasti Aleksej Kuleba rekao je u Telegramu da su oštećeni neki infrastrukturni objekti širom Kijevske oblasti, kao i privatne kuće, a najmanje dve osobe su povređene.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su u Telegramu da su uspele da unište 30 od najmanje 35 samoeksplodirajućih dronova koje je Rusija lansirala širom zemlje sa istočne strane Azovskog mora na jugoistočnoj obali Ukrajine. Rusija je na drugoj strani mora.

Ukrajinska vojska je izvestila o sve većem uspehu u obaranju nadolazećih ruskih projektila i eksplozivnih dronova.

Moskva cilja na energetsku infrastrukturu Ukrajine, uključujući Kijev, kao deo strategije da pokuša da ostavi zemlju bez toplote i svetlosti tokom strašno hladne zime. Ona je nastavila sa tim naporima uprkos zapadnim sankcijama i snabdevanju zapadnih sistema protivvazdušne odbrane ukrajinskim snagama.

U petak je glavni grad Ukrajine napadnut u okviru masovnog udara Rusije. Desetine projektila su lansirane širom zemlje, što je izazvalo opsežne nestanke struje.

Putin je u ponedeljak trebalo da otputuje u Belorusiju na razgovore sa njenim autoritarnim liderom Aleksandrom Lukašenkom, koji je dozvolio ruskim snagama da iskoriste belorusku teritoriju za invaziju na Ukrajinu i ima bliske odbrambene veze sa Moskvom.

Analitičari kažu da bi Kremlj mogao ponovo tražiti neku vrstu beloruske vojne podrške za svoje operacije u Ukrajini. Ali zimsko vreme i iscrpljeni resursi Rusije znače da do bilo kakvog napada verovatno neće doći uskoro, navodi Institut za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu.

„Kapacitet ruske vojske, čak i pojačane elementima beloruskih oružanih snaga, da pripremi i sprovede efikasne mehanizovane ofanzivne operacije velikih razmera u narednih nekoliko meseci ostaje pod znakom pitanja“, navodi se u proceni istraživačkog centra objavljenoj u nedelju.

Takođe je zaključeno da je „malo vjerovatno da će Lukašenko angažovati belorusku vojsku (koja bi takođe morala da bude preopremljena) za invaziju Ukrajine“.