CGO: Tužilaštvo i policija da, za promjenu, usmjere pažnju na govor mržnje i fašizam Kovačevića

CGO: Tužilaštvo i policija da, za promjenu, usmjere pažnju na govor mržnje i fašizam Kovačevića

„Za ovakve izjave najodgovorniji su nadležni organi koji ih tolerišu, ali i koalicioni partneri na lokalnom nivou koji nastavljaju da podržavaju vlast na čijem je čelu Kovačević“, naveli su iz CGO-a na društvenoj mreži X.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) najoštrije je osudio govor Marka Kovačevića na obilježavanju 166. godina od bitke na Grahovu. Iz te nevladine organizacije su poručili da su za takve izjave najodgovorniji su nadležni organi koji ih tolerišu, ali i koalicioni partneri na lokalnom nivou koji nastavljaju da podržavaju vlast na čijem je čelu Kovačević.

„Umjesto što pokazuje efikasnost u postupanju po krivičnim prijavama Marka Kovačevića protiv civilnih aktivista, medija i opozicije, Tužilaštvo i Uprava policije bi, za promjenu, morali usmjeriti pažnju na šovinizam, govor mržnje i fašizam Kovačevića, koji, ohrabren nepostupanjem institucija, nastavlja da opasno podiže ljestvicu.

Za ovakve izjave najodgovorniji su nadležni organi koji ih tolerišu, ali i koalicioni partneri na lokalnom nivou koji nastavljaju da podržavaju vlast na čijem je čelu Kovačević“, naveli su iz CGO-a na društvenoj mreži X.

Iz ove NVO su poručili da očekuju jasnu reakciju nadležnih u procesuiranju ovog slučaja, kao i Kovačevićevih koalicionih partnera, ali i visokih državnih funcionera, posebno predsjednika Skupštine Crne Gore koji se, kako su kazali, u cilju očuvanja multietničkog i multinacionalnog sklada u Crnoj Gori moraju ograditi od takvih izjava i iste nedvosmisleno osuditi.

Kovačević je u četvrtak, tokom govora na obilježavanju 166. godina od bitke na Grahovu, obraćajući se, kako je kazao, „bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima“ poručio da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.