Zatvorski ljekari pozvani da daju izjavu SPO oko statusa pritvorenika kojima se pruža zdravstvena pomoć

Zatvorski ljekari pozvani da daju izjavu SPO oko statusa pritvorenika kojima se pruža zdravstvena pomoć

Ljekari Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu pozvani su tokom dana da daju izjavu pred inspektorima Specijalnog policijskog odjeljenja oko načina liječenja i zdravstvenog tretmana pritvorenih osoba, koji se nalaze u Spužu ili na su trenutno na bolničkom liječenju na nekoj od državnih ili privatnih klinika, saznaju Vijesti u UIKS-u.

Ljekari su pozvani da daju izjavu u svojstvu građanina, a u sklopu opsežne istrage SPO-a, da li postoje zlupotrebe na relaciji UIKS-a i ljekara drugih zdravstvenih ustanova oko statusa pritvorenih osoba, kojima se pruža zdravstvena pomoć.

„Vijesti“ saznaju da će u sklopu istrage biti saslušani pojedini ljekari Kliničkog centra, direktori nekih klinika, ali i članovi konzilijuma, čija imena se često nalaze u medicinskoj dokumentaciji pritvorenika, a koji su bili ili su trenutno na bolničkom liječenju.

Policija je pokrenula opsežnu istragu u okviru koje istražuju da li u sistemu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i UIKS-a postoje zloupotrebe u radu pojedinih ljekara, na osnovu čijih konzilijarnih izvještaja se bivši direktor Uprave Veselin Veljović, 22 dana bolnički liječi u toj ustanovi.

Policijsko interesovanje uslijedilo je nakon što je optuženi Veljović prošle sedmice prebačen na liječenje u Kliniku za neurologiju Kliničkog centra, gdje mu je dodijeljen i poseban bolnički apartman.

Činjenica da se Veljović liječi na klinici, koja nije zadužena za tretman njegovog hroničnog oboljenja, bile su dodatni alarm da moguće nekadašnji šef policije ne bi trebalo i dalje da bude bolnički zbrinut.

Policija će tokom dalje istrage ali i vještačenjem medicinske dokumentacije utvrditi da li u sistemu KCCG-a, neko bez medicinskog utemeljenja, piše bolničke dane Veljoviću i dozvoljava privilegije u apartmanu Klinike za neurologiju.

Veljović je zbog lošeg zdravstvenog stanja iz pritvorske jedinice Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, 20. maja ove godine, prebačen i smješten na liječenje u KCCG.

Ukoliko se tokom istrage i vještačenja medicinske dokumentacije utvrde zloupotrebe, SPO će procesuirati sve ljekare, na osnovu čijih izvješaja je došlo do zloupotrebe bolničkg tretmana.