Policija ispituje Veljovićevo liječenje

Policija ispituje Veljovićevo liječenje

Službenici policije istražuju da li u sistemu Kliničkog centra Crne Gore (KC) postoje zloupotrebe u radu pojedinih ljekara, na osnovu čijih konzilijarnih izvještaja se bivši direktor policije Veselin Veljović dvadeset dana bolnički liječi u toj ustanovi, saznaju.

Policijsko interesovanje uslijedilo je nakon što je optuženi Veljović prije nekoliko dana prebačen na liječenje u Kliniku za neurologiju Kliničkog centra, gdje mu je dodijeljen i poseban bolnički apartman, gdje ga čuva zatvorska policija.

Veljović je zbog lošeg zdravstvenog stanja iz pritvorske jedinice Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, 20. maja ove godine, prebačen i smješten na liječenje u KC.

Njegov advokat Mihailo Volkov tada je izjavio da je Veljoviću “zdravstveno stanje ugroženo”, te da su na to ukazivali mjesecima.

Da li i ko u sistemu KC-a bez medicinskog utemeljenja piše bolničke dane Veljoviću i dozvoljava privilegije u VIP apartmanu znaće se kada policija detaljno uzme sve izvještaje i kada se uradi vještačenje medicinske dokumentacije.

“Utvrdiće se da li postoje zloupotrebe pojedinih ljekara”, navodi izvor iz Uprave policije.

Prema nezvaničnim informacijama iz KC-a, Veljović je smješten u apartman Klinike za naurologiju, jer na tom odjeljenju ima najmanje pacijenata.

U KC-u je rečeno da je Veljoviću, koji se bolnički liječi zbog dugogodišnjeg hroničnog oboljenja, data VIP soba kako bi ga odvojili od drugih pacijenata i kako bi zatvorskoj službi bilo zgodnije da ga čuvaju.

Klinika za neurologiju, gdje je smješten Veljović, jedna je od najbolje opremljenih i uređenih u sistemu KC-a, a nakon što je proširena i renovirana tokom 2021.

Na otvaranju renovirane klinike, predsjednik Udruženja neurologa Crne Gore dr Jevto Eraković , kazao je da su “dobili najsavremenije kapacitete, koji mogu da se mjere sa bilo kojom evropskom bolnicom”.

Nekadašnji, dugogodišnji šef policije, koji je bio jedan od ključnih ljudi u sektoru bezbjednosti u posljednje tri decenije, uhapšen je 24. jula prošle godine, te se od tada nalazi u pritvoru.

Specijalno državno tužilaštvo u januaru je predalo optužnicu protiv 15 osoba, uključujući i Veljovića, koji se tereti da je zloupotrebio službeni položaj u korist kriminalne organizacije, koju je formirao odbjegli Nikšićanin Aleksandar Mrkić , a koja se bavila švercom cigareta.

Viši sud je u maju potvrdio optužnicu protiv Mrkićeve grupe i Veljovića, kojem je u nekoliko navrata produžavan pritvor.

Veljović je pred tužilaštvom negirao optužbe.