Odbor za turizam predložio stalne sezonske radnike, vinjete za Jadransku magistralu i formiranje kriznog tima

Odbor za turizam predložio stalne sezonske radnike, vinjete za Jadransku magistralu i formiranje kriznog tima

Skupština je pozvala Vladu da uvede kategoriju stalnog sezonskog radnika, da hitno riješi probleme saobraćajne i druge infrastrukture, razmotri uvođenje tranzitne takse (vinjete) za upotrebu Jadranske magistrale i formiranje međuinstitucionanog tima, koji bi rješavao probleme koji se jave u toku turističke sezone…

To su neki od zaključaka koje je na sjednici usvojio Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje.

Predsjednik Odbora i poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Dejan Đurović dodao je da je predsjednik Skupštine Andrija Mandić, uputio dopis Odboru da ne razmatraju predloge zakona ako ih prethodno nije razmotrio Zakonodavni odbor. Poslanici su bili saglasni, pa nije bilo planirane diskusije o predlozima Zakona o šumama i Zakona Fond stan za sve.

Odbor je na osnovu ranijih saslušanja, ocijenio da je potrebno hitno zaustavljanje nelegalne sječe šuma, suzbijanje požara, usklađivanje Zakona o šumama sa Zakonom o koncesijama, riješe kadrovska pitanja ovog sektora…

Poslanik Socijaldemokrata Branislav Nenezić je predložio saslušanje ministra prostornog planiranja Janka Odovića, jer inicijativa iz 2022. koju je podnijela Opština Bar o izmještanju parcele za izgradnju trafostanice, nije prihvaćena.

Đurović je predložio da poslanici iz Bara, prije saslušanja, imaju interni sastanak sa Odovićem, uz predstavnike lokalnih odborničkih klubova. Istakao je da je završna sjednica Odbora o Prostornom planu Crne Gore (PPCG) krajem jula, te da je pitanje trafostanice dio detaljnog urbanističkog plana (DUP). Najavio je i da će prije toga, imati sastanak sa glavnom planerkom PPCG Svetlanom Jovanović i njenim timom.

„Insistiraću da se prije toga donesu svi prostorno urbanistički planovi (PUP) opština, da se ne usvaja PPCG ukoliko se ne usvoje PUP-ovi opština do tog vremenskog perioda, jer ne bi ništa značili jer ne bi mogli da se implementiraju. Predložiću i izmjenu i dopunu Plana posebne namjene Obalnog područja Crne Gore“, naglasio je on.

Poslanici su dali zeleno svjetlo, pa će saslušanju Odovića moći da prisustvuju i građani Budve koji se pokušavaju da ostvare povrat zemljišta na rtu Zavala. Đurović je dodao da je insistirao da se dalja razrada urbanističkog plana za tu lokaciju, zaustavi do kontrolnog saslušanja i zaključka Odbora.