NVO „Naša akcija“ učestvovala u međunarodnoj vježbi za borbu protiv zagađenja

NVO „Naša akcija“ učestvovala u međunarodnoj vježbi za borbu protiv zagađenja

Ministarstvo životne sredine i energetske bezbjednosti Italije organizovalo je međunarodnu vježbu za borbu protiv zagađenja pod nazivom RAMOGEPol “Versiliana 2024” kod obale grada Vijaređo 28. i 29. maja, kao dio RAMOGE sporazuma između Italije, Francuske i Kneževine Monako.

Na vježbi je, u uklozi posmatrača, učešće uzela i NVO “Naša Akcija” iz Kotora koja uskoro kreće u realizaciju drugog sličnog velikog međunarodnog prjekta jačanja kapacuteta za odgovore na slučajeve velikih zagađenja na Jadranskom moru.

Vježba u Vijaređu je održana u bliskoj saradnji sa Ramoge sekretarijatom i Obalskom stražom. Cilj je bio testirati organizaciju, koordinaciju i spremnost za odgovor na zagađenje. Zbog toga su bili uključeni brojni nacionalni i međunarodni akteri, a koristile su se najnaprednije tehnologije i sredstva za odgovor: sateliti, dronovi, brodovi, avioni i helikopteri specijalizovani za aktivnosti protiv zagađenja – ukupno 22 sredstva.

“NVO “Naša Akcija”, zajedno sa partnerima iz Slovenije i Hrvatske uzela je učešće na ovoj vježbi kao posmatrač, budući da od početka septembra počinjemo realizaciju INTERREG projekta pod nazivom „Adriatic Sensitive Areas Protection“ (ASAP) koji ima za cilj prenošenje znanja i najboljih praksi na čitav Jadranski basen kako bi se ojačala zaštita mora od efekata zagađenja, posebno u slučaju velikih nesreća na moru koje ne može riješiti jedna zemlja sama i koje zahtijevaju zajednički transnacionalni odgovor.”- kazala je “Vijestima” izvršna direktorica te NVO, Patricia Pobrić.