Osma donacija Olimpijske mreže OŠ ”Marko Miljanov” u Bijelom Polju

Osma donacija Olimpijske mreže OŠ ”Marko Miljanov” u Bijelom Polju

Sa osmom donacijom sportske opreme, ovoga puta na sjeveru naše države, nastavljena je inicijativa ”JEDAN mijenja svjet”. Crnogorski olimpijski komitet, kompanije One i Sport Vision, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, prije velikog krosa koji će biti organizovan na Ćemovskom polju, održali su još jedan olimpijski čas, u OŠ ”Marko Miljanov” u Bijelom Polju. Poruka koju Olimpijska mreža nosi širom Crne Gore uvijek je ista. Fizičko vaspitanje je jako važno u školskom sistemu, a njegovi nosioci su nastavnici koji predaju ovaj predmet.

„Fizičko vaspitanje predstavlja jedan od navažnijih predmeta u našem obrazovanju. Na tom času nastojimo da djeci prenesemo značaj zdravog života, utičemo na njihov pravilan rast i razvoj i dajemo im priliku da osjete svaki sport i pronađu onaj koji im najviše odgovara. Takmičarski duh, odgovornost, timska igra i izgrađivanje karaktera samo su neki od benefita. Izuzetno je zadovoljstvo imati takav uticaj na djecu. Uostalom, 99 % djece najviše voli baš naš predmet“, istakao je Irfan Mekić, nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ „Marko Miljanov“ .

Njegov kolega Damir Delić dodaje da je u modernom vremenu važno da djeca nauče da redovna fizička aktivnost pomaže u održavanju zdrave težine, smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa i hipertenzije, poboljšavajući snagu, fleksibilnost, koordinaciju, ali i raspoloženje.

„Tokom vježbanja tijelo oslobađa endorfine, hormone sreće. Učešće u sportskim aktivnostima omogućava upoznavanje novih ljudi i razvijanje timskog duha, što pomaže u izgradnji socijalnih vještina, samopouzdanja i osjećaja pripadnosti. Sport zahtijeva posvećenost i samodisciplinu, što može biti važno i u drugim apsektima života, poput obrazovanja i karijere. Svi benefiti koje donosi sport, sveukupno podrazumijevaju bolji kvalitet života“, poručio je Delić .

U projektu ”JEDAN mijenja svijet”, svi su saglasni da u razvoju zdravih pojedinaca veliku ulogu igra razvoj tjelesnih sposobnosti u najranijem dobu. Direktorica bjelopoljske škole Tatjana Damjanović ističe da uz sport, tu ulogu ima i igra koje u školskim planovima mora biti više.

”Fizičko vaspitanje kao nastavni predmet u našem školskom sistemu ima tradiciju. Ipak, ovaj predmet, zbog evidentnog pada fizičke aktivnosti kod djece i adolescenata bi trebalo da mijenja ciljeve, strukturu i sadržaj. Kao podsticaj potrebno je osmisliti i druge oblike fizičkog razvoja djece kroz uvođenje aktivnosti van škole, koje podrazumijevaju čisto prirodno okruženje poput planinarenja i izviđačkih poduhvata”, rekla je Damjanović .

Za kraj školske godine i društveno-odgovornog projekta „JEDAN mijenja svijet“, kompanija One , u sardanji sa partnerima, najavljuje veliki kros.

„Kros predstavlja jedno od najljepših sjećanja mnogih generacija, baš zato što ujedinjuje jedinstveni osjećaj koji donosi trčanje sa poletom i snagom zajedništva. Čini se da je danas ova aktivnost nepravedno zapostavljena, a nama kao Olimpijskoj mreži od početka saradnje sa Crnogorskim olimpijskim komitetom bila je želja da kros ponovo bude dio odrastanja naših mališana. U to ime, u ponedjeljak 3. juna, „JEDAN mijenja svijet“ završavamo upravo na taj način. Okupićemo učenike svih osam osnovnih škola koje su bile dio inicijative, njihove nastavnike i nastavnice fizičkog vaspitanja, crnogorske sportiste i olimpijce, baš kao i predstavnike kompanija i institucija koje učestvuju u ovoj fazi projekta. Ne sumnjam da će ovaj događaj na Ćemovskom polju na najbolji način zaokružiti našu društveno-odgovornu priču, označiti najljepši kraj školske godine, te u krajnjem – postati ono vrijedno sjećanje za cijeli život“, poručila je Ljudmila Popović Kavaja, direktorka pravnih, regulatornih i korporativnih poslova u kompaniji One .