Ko se bori u Ukrajini: Strani plaćenici, dobrovoljci ili vojnici NATO-a,

Ko se bori u Ukrajini: Strani plaćenici, dobrovoljci ili vojnici NATO-a,

Nezvanično prisustvo zapadnih specijalnih snaga u Ukrajini je opšte poznato, pisao je u utorak Fajnenšel tajms, pozivajući se na anonimnog evropskog zvaničnika, kao odgovor na raniji predlog francuskog predsjednika Emanuela Makrona o potencijalnom raspoređivanju NATO-a u Ukrajini.

Obraćajući se medijima nakon skupa evropskih lidera u Parizu u ponedeljak, Makron je rekao da „ne postoji konsenzus na sastanku da se na zvaničan način pošalju trupe na teren, ali u smislu dinamike, ne možemo ništa isključiti .”

Takođe je obećao da se neće zaustaviti ni pred čim da spriječi Rusiju da pobijedi u sukobu.

Anonimni izvor je za Fajnenšel tajms objasnio da je Makronova izjava o slanju trupa pokušaj pritiska na Rusiju.

Rusija je u više navrata prijavljivala napade protiv, kako je opisala, „stranih plaćenika“ koji se bore u Ukrajini. Prošlog mjeseca, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ubilo više od 60 stranih boraca u raketnom napadu, od kojih su većina, prema lokalnim izvorima, bili francuski.

Šef lokalne ukrajinske administracije je kasnije potvrdio da su dvoje mrtvih i troje ranjenih francuski „dobrovoljci“. Francuska je potom negirala prisustvo svojih vojnika u Ukrajini, iako je francuski ministar odbrane priznao da se neki francuski državljani bore u kijevskoj vojsci kao „dobrovoljci“.

Operativci britanskih, francuskih i američkih specijalnih snaga takođe su bili aktivni u zoni sukoba, prema setu povjerljivih dokumenata Pentagona koji su procurili prošle godine. Vašington nije potvrdio niti demantovao bilo koju informaciju u fajlovima koji su procurili, ali je pokrenuo istragu i naveo da će ispitati ko ima pristup takvim informacijama, piše Raša Tudej.