Američka vojska: Tri vojnika poginula u napadu dronom u Jordanu; Vlada Jordana: Napad se nije desio na našem tlu

Američka vojska: Tri vojnika poginula u napadu dronom u Jordanu; Vlada Jordana: Napad se nije desio na našem tlu

Tri američka vojnika su poginula, a 25 je povrijeđeno u napadu dronom na američku bazu u Jordanu, saopštila je američka vojska, prenosi BBC.

Centralna komanda SAD (Centcom) je u saopštenju saopštila da su žrtve izazvane napadom dronom na bazu na sjeveroistoku Jordana, u blizini granice sa Sirijom, navodi BBC.

Ovo je prvi put da su američki vojnici ubijeni u regionu nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra. Bilo je napada na američke baze u regionu, ali američka vojska do sada nije prijavila nikakve žrtve.

Agencija Rojters je prenijela da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden rekao da su tri pripadnika američke vojske ubijena, a da ih je mnogo ranjeno tokom napada bespilotne letjelice na američke snage stacionirane u sjeveroistočnom Jordanu blizu sirijske granice.

Portparol jordanske vlade Muhanad al Mubaidin rekao je da se napad u kojem su ubijena tri američka vojnika nije desio na tlu Jordana, već u Siriji, prenosi Rojters.

On je to kazao jordanskoj javnoj televiziji al Mamlaka i poručio da je meta napada bila američka baza Al-Tanf u Siriji.

Rojters je naveo i da je Bajden okrivio militantne grupe koje podržava Iran za napad.

„Dok još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran, koje djeluju u Siriji i Iraku“, naveo je Bajden u saopštenju.

Ovaj napad je označio prve smrtne slučajeve američkih trupa u regionu od početka rata u Gazi, piše Rojters.

Bajden je rekao da se napad dogodio u subotu uveče.

„Nastavićemo njihovu posvećenost borbi protiv terorizma. I nema sumnje – pozivaćemo sve odgovorne na odgovornost u vrijeme i na način koji odaberemo“, rekao je Bajden u svojoj izjavi koju je objavila Bijela kuća.

„Džil i ja se pridružujemo porodicama i prijateljima naših poginulih – i Amerikancima širom zemlje – u tugovanju zbog gubitka ovih ratnika u ovom prezrenom i potpuno nepravednom napadu“, dodaje se u Bajdenovoj izjavi, prenosi BBC.