Najsrdačniji grad u Evropi nalazi se na grčkom ostrvu

Najsrdačniji grad u Evropi nalazi se na grčkom ostrvu

Ermupoli , živopisni gradić sa nešto više od 10.000 stanovnika, koji se nalazi na malom grčkom ostrvu Siros usred Egejskog mora, proglašen je najsrdačnijim u Evropi.

Ovo je pokazalo istraživanje portala Booking.com, koji svoju godišnju nagradu Traveller Review Award, dodeljuje na osnovu ocjena provajdera smještaja. Prema njihovom izvještaju, najsrdačniji grad na svijetu je Arajal d’Ažuda u Brazilu, a u Evropi grčki Ermupoli.

Među evropskim mjestima na listi su se našli portugalska Vijana do Kastelo, Grindelvald u Švajcarskoj i Uzes u Francuskoj.

Booking.com je objavio pobjednike svoje 12. godišnje nagrade Traveller Review Award. Na osnovu više od 309 miliona verifikovanih recenzija korisnika, rekordnih 1,48 miliona turističkih partnera će dobiti nagradu Booking.com.

Nagradu će dobiti 1.484.294 smJeštajnih objekata, 449 rent-a-car kompanija i 129 taksi prevoznika. Sedmu godinu zaredom vodi Italija sa najvećim brojem dobitnika nagrada, a slijede Španija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija. U prvih 10 plasirala se i Hrvatska, na devetom mjestu sa 53.971 nagradom, a među najboljim zemljama su i Poljska, Brazil, SAD i Portugal.

Prema podacima Bookinga, najnagrađivaniji tip smještaja ove godine su apartmani. Slijede vikendice koje su sa drugog mjesta izbacile hotele, a među pet najnagrađivanijih vrsta smještajnih kapaciteta su i privatni smještaj i smještaj sa doručkom. Tokom godina, najveći rast broja nagrada zabilježile su vile od 23 odsto, a slijede vikendice i kampovi.

Sve u svemu, došlo je do povećanja od 10 procenata u broju nagrada koje se daju za iznajmljivanje za odmor i druge jedinstvene nekretnine koje su alternativa tradicionalnom hotelskom smještaju.

Ovo pokazuje da putnici nastavljaju da cijene širok izbor različitih tipova smještaja i jedinstvenu ljubaznost koju nude. Liste najprijateljskih gradova i regiona na svijetu uključuju širok spektar destinacija iz cijelog svijeta, a sastavljene su na osnovu udela onih koji iznajmljuju smještaj koji su dobili nagradu.

Arraial d’Ajuda, Brazil

Ermupoli, Grčka

Vijana do Kastelo, Portugal

Daylesford, Australija

Grindelvald, Švajcarska

Moab, SAD

Uzes, Francuska

Mazatlan, Meksiko

Jaisalmer, Indija

Fujikawaguchiko, Japan

Ermupoli postoji samo 200 godina, a danas je poznata turistička destinacija

Ermupoli, poznat i po svom zvaničnom starijem nazivu Hermoupolis, nalazi se na grčkom ostrvu Siros, na Kikladima. CIJelo ostrvo ima površinu od oko 100 kvadratnih kilometara, a glavni grad je Ermupoli.

Mjesto nema dugu istoriju, osnovano je 1820. godine u vrijeme Grčke revolucije, kada su se tu naselile izbjeglice i na njemu podigle naselje. Ubrzo je postao važno komercijalno i industrijsko sedište. Snaga grada počela je da slabi krajem 19. vijeka, a danas živi uglavnom od turizma. U njemu se može vidjeti staro istorijsko nasleđe, a okružen je prelijepim šljunčanim plažama kojima posjetioci teško mogu da odole, prenosi Putnikofer.