Bela kuća: Sledeći meseci će biti kritični za Ukrajinu

Bela kuća: Sledeći meseci će biti kritični za Ukrajinu

SAD su navele potrebu da se odluka o pomoći Ukrajini donese što je pre moguće, pošto će narednih nekoliko meseci biti kritični.

Kako prenosi „Evropska istina“, ovo je izjavio koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi, a citira „Glas Amerike“.

Prema njegovim rečima, Bela kuća je od početka rata dosledno govorila članovima Kongresa šta se tačno radi da bi se pomoglo Ukrajini da uspe na bojnom polju i šta dalje treba da se uradi.

„Možemo da se pozabavimo ovom temom i sve ovo komentarišemo ovde, za mikrofonima, ali narednih nekoliko meseci biće kritični za Ukrajinu“, naglasio je Kirbi.

Na pitanje o kritikama predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona o nedostatku jasno formulisanih ciljeva u politici u vezi sa Ukrajinom, Kirbi je naglasio da Bela kuća ima viziju jasnog cilja – pobede Ukrajine.

„Želimo da Ukrajina pobedi u ovom ratu. Kao što je predsednik rekao, želimo da Ukrajina bude cela, prosperitetna i suverena. Želimo da svi, uključujući Putina, priznaju međunarodne granice Ukrajine. I želimo da možemo da nastavimo da pružamo Ukrajini sve neophodnu podršku da joj omogući postizanje ovih rezultata“, istakao je on.

Predstavnik američke administracije je dodao da iako se linija fronta nije značajno promenila na obe strane, u Ukrajini se nastavljaju aktivne borbe.

„Ukrajinski komandanti se mogu razumeti, moraju da donesu prilično teške odluke o tome koje oružje koriste, koje granate koriste, koje rakete. Zato što ne znaju kada će biti sledeće isporuke. I to je užasna situacija“, rekao je Kirbi. .

Kako prenose mediji, ključni pomoćnici američkog predsednika Džoa Bajdena upozorili su na zatvorenoj sednici u Kongresu da su bez odobrenja dodatne vojne pomoći Ukrajini moguće značajne poteškoće na frontu.

Kako je saopšteno, Džo Bajden je u sredu održao sastanak sa liderima američkog Kongresa i šefovima specijalizovanih komiteta, na kojem je pozvao na bržu deblokadu finansiranja za dalju pomoć Ukrajini. Očekuje se da će Senat sledeće nedelje razmotriti sporazum o bezbednosti južne granice i finansiranju Ukrajine.

Podsetimo, projekat predviđa više od 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini, 14 milijardi dolara za Izrael i isto toliko za mere za borbu protiv ilegalne migracije na južnoj granici.

Bela kuća je ranije saopštila da više nemaju novca za novu vojnu podršku Ukrajini dok je ne odobri Kongres SAD.