Musk dozvoljava Trampu povratak na Tviter

Musk dozvoljava Trampu povratak na Tviter

Novi vlasnik Tvitera Elon Musk poništio je doživotnu zabranu korišćenja platforme bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trampu u subotu.

„Narod je progovorio. Tramp će biti vraćen na funkciju“, napisao je Mask na Tviteru. Dodao je „Vok populi, vok Dei“, latinski izraz koji znači „glas naroda je glas Boga“.

Generalni direktor kompanije SpaceKs i Tesla pokrenuli su u petak anketu na Tviteru, pitajući da li Trampov nalog treba da bude vraćen. Od više od 15 miliona korisnika koji su učestvovali, 51,8% je glasalo „da“, a 48,2% „ne“.

Tramp je na Truth Social, platformi koju je stvorio nakon zabrane Tvitera, objavio da se neće vraćati na Tviter.

„Glasajte sada pozitivno, ali ne brinite, mi ne idemo nigde. Istina Društvena je posebna!” napisao je.

Tviter, zajedno sa Fejsbukom, Instagramom i Snepčetom, zabranio je Trampa ubrzo nakon što su njegove pristalice upali i nakratko zauzeli zgradu Kapitola u Vašingtonu 6. januara 2021. u pokušaju da spreče Kongres da potvrdi izbornu pobjedu Džoa Bajdena. Tviter je tada objavio da Tramp, koji je tvrdio da su mu izbori ukradeni, svojim objavama podstiče nasilje.

Vest o Trampovom vraćanju na funkciju na Tviteru stigla je nekoliko dana nakon što je on zvanično najavio da će tražiti reizbor 2024. godine.

Mask je u petak obnovio nekoliko istaknutih naloga, uključujući psihologa i autora Džordana Petersona, komičarku Keti Grifin i satiričnu veb stranicu The Babilon Bee. Američka televizija CBS Nevs objavila je istog dana da će prestati da koristi Tviter, navodeći „neizvesnost“ u vezi sa politikom platforme pod Maskom.