EU se sprema da Mađarskoj da do 15 milijardi evra, zamrznutih zbog problema sa demokratijom

EU se sprema da Mađarskoj da do 15 milijardi evra, zamrznutih zbog problema sa demokratijom

Evropska komisija se sprema da deblokira do 14,7 milijardi evra sredstava za Mađarsku koja je zamrznuta zbog nerešenih pitanja vladavine prava i pravosuđa, tvrde izvori agencije Rojters u EU.

Evropska komisija smatra da je mađarski premijer Viktor Orban napravio ustupke nakon njihove odluke o zamrzavanju sredstava i to je osnov za odluku o dodeli sredstava.

Izvori Rojtersa, međutim, naglašavaju da će sredstva biti dodeljena „ne bez ozbiljnih uslova”. Reč je o kontinuiranom pridržavanju Budimpešte demokratskim standardima – što znači da bi Brisel u budućnosti mogao ponovo da zaustavi transfer tranši.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU ovog petka, 19. novembra, razgovaraće o ispunjavanju Mađarske uslova Evropske komisije, ali još neće donositi odluke. Istovremeno, već 29. novembra očekuje se da će izvršni organ EU ponovo razmotriti pitanje odmrzavanja sredstava za Budimpeštu.

Evropska komisija je, podsetimo, blokirala 7,2 milijarde evra dodeljenih Mađarskoj iz fonda za pomoć u prevazilaženju posledica pandemije COVID-19 zbog štete koju je mađarska vlada nanela nezavisnosti pravosuđa.

A u septembru je i izvršno telo Evropske unije preporučilo da se u narednim godinama obustavi dodela još 7,5 milijardi evra iz razvojnog fonda EU za Mađarsku zbog problema sa korupcijom.

Vlada Viktora Orbana je nakon toga obećala 17 reformi za poboljšanje antikorupcijskog sistema.

Kako je saopšteno, EU smatra da je u cilju ucenjivanja Evropske komisije Mađarska odlučila da blokira druge, nepovezane odluke – od minimalnog globalnog korporativnog poreza do dugoročnog programa podrške Ukrajini u iznosu od 18 milijardi evra.