Univerzalna mjesečna putna karta biće uvedena u Njemačkoj od 2023

Univerzalna mjesečna putna karta biće uvedena u Njemačkoj od 2023

Njemačka savezna vlada i vlasti 16 savjeznih država dogovorile su se u srijedu da uvedu univerzalnu mjesečnu putnu kartu – Deutschlandticket – od januara 2023, prenosi Rojters.

Prema riječima njemačkog ministra saobraćaja Volkera Visinga, Deutschlandticket će biti „najveća reforma cijena karata u gradskom javnom prevozu u zemlji“.

Pretpostavlja se da će nova univerzalna karta koštati 49 evra, važiće mjesec dana i omogućavaće korišćenje autobusa i međugradskih vozova.

Za projekat će biti izdvojeno oko tri milijarde evra iz savjeznog i državnog budžeta. Istovremeno, centralna vlada Njemačke obećava da će izdvajati dodatnih milijardu evra godišnje za kompenzaciju država za povećanje cijena energenata i troškova osoblja.

Deutsclandticket je postao nasljednik izuzetno popularne „univerzalne karte”, koja je tokom ljeta radila u Njemačkoj i koštala je 9 evra. Inicijativa je imala za cilj da pomogne građanima Njemačke da uštede novac zbog poskupljenja, kao i da ih podstakne da koriste javni prevoz umjesto automobila.

U prvim danima „univerzalne propusnice“ u Njemačkoj, bilo je izveštaja o prenatrpanosti regionalnih vozova na mnogim rutama. Veruje se da su putarine pomogle ne samo da se spreče dodatne štetne emisije, već i da se obuzda inflacija u Njemačkoj.

„Univerzalne propusnice” su bile ogroman uspjeh: više od 50 miliona je prodato i iskorišćeno za milijardu putovanja. Zbog toga je od njemačkih vlasti zatraženo da nastave inicijativu.