Ako Rusija želi razgovore, mora da napusti našu teritoriju – predsjednik Ukrajine

Ako Rusija želi razgovore, mora da napusti našu teritoriju – predsjednik Ukrajine

Da bi nastavila razgovore, Rusija mora da napusti teritoriju Ukrajine u granicama iz 1991. Relevantnu izjavu dao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za kanadske CTV i CBC, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Da bismo razgovarali, potrebno je da se vratimo na trenutak kada su naše države razgovarale – a bilo je to pre rata, pre 2014. Od ove tačke možemo da pokušamo da to pitanje rešimo diplomatskim putem“, rekao je Zelenski.

Istovremeno, Zelenski je izrazio uverenje da će Rusija jednog dana imati rukovodstvo sa kojim će Ukrajina moći da komunicira, pod uslovom da ne bude rata i ultimatuma Rusije.

„Hoće li se vratiti odnosi kao pre ovog rata? Siguran sam da ne. Odveli su mnoge ljude i živote. Društvo im to neće oprostiti. Ali politički odnosi nakon vraćanja teritorija – u zavisnosti od toga po kojoj cijeni ih vratimo – biće. I ne treba da diktiramo društvu kako da se ponašamo prema državi koja je juče htela da vas zbriše s lica zemlje“, naglasio je Zelenski.

Podsećanje da je francuski predsjednik Emanuel Makron ranije izjavio da samo Ukrajina treba da utvrdi da li je došlo vrijeme da se vrati za pregovarački sto sa Rusijom.