Vlada usvojila Program dostojanstvenog rada

Vlada usvojila Program dostojanstvenog rada

Vlada je danas usvojila Program dostojanstvenog rada (PDR) do 2027. godine, čiji je cilj da pomogne državi da odgovori na izazove u oblastima rada i socijalne politike, saopšteno je nakon današnje sjednice.

Navodi se da je Vlada usvojila informaciju o zaključivanju Programa dostojanstvenog rada od ove do 2027. godine i potpisivanju Memoranduma o razumijevanju o Programu dostojanstvenog rada 2024-2027. i prihvatila tekst Memoranduma.

Iz Vlade su rekli da programi dostojanstvenog rada (PDR) promovišu dostojanstven rad kao ključnu komponentu razvojnih politika i istovremeno kao cilj državne politike vlada i socijalnih partnera.

“Saglasno primarnom cilju Memoranduma o razumijevanju (MOR) da unaprijedi mogućnosti za žene i muškarce da dobiju dostojanstven i produktivan posao u uslovima slobode, jednakosti, bezbjednosti i ljudskog dostojanstva”, kazali su iz Vlade.

Kako su naveli, PDR ima za cilj da pomogne državi da odgovori na izazove u oblastima u kojima MOR ima komparativne prednosti, a to su rad i socijalne politike.

“Dva prioriteta u programu za period 2024-2027 sa ukupno sedam ishoda su: promocija inkluzivnog i produktivnog zapošljavanja i poboljšani uslovi rada za sve zaposlene u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će programske aktivnosti biti finansirane kroz kombinaciju sredstava iz Crne Gore, redovnog budžeta MOR-a i vanbudžetskih izvora MOR-a.

Iz Vlade su naglasili da su novi oblici pomoći dostupni kroz proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

“U tom kontekstu, MOR i tripartitni konstituenti iz Crne Gore moraju nastaviti da mobilišu resurse zajedno, na koherentan način, kako bi operacionalizovali PDR”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će fokus aktivnosti zagovaranja i komunikacije biti na promociji Agende dostojanstvenog rada koja doprinosi ostvarenju ciljeva održivog razvoja u Crnoj Gori i nacionalnih ciljeva i prioriteta kao i pristupanju Crne Gore EU putem usklađivanja nacionalnog zakonodavnog i institucionalnog okvira sa međunarodnim radnim standardima.

“Značaj ovog dokumenta se ogleda u činjenici da ovaj dokument predstavlja važnu tačku saradnje, kako sa Međunarodnom organizacijom rada, tako i sa socijalnim partnerima, Unijom poslodavaca Crne Gore, Savezom sindikata Crne Gore, Unijom slobodnih sindikata Crne Gore”, poručuje se u saopštenju.

Vlada je danas usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o grantu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i opštih bolnica Bijelo Polje i Cetinje, u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekata, i prihvatila tekst Ugovora.

“U skladu s odredbama i uslovima Opštih uslova Fonda, Banka je saglasna da državi odobri bespovratna sredstva u iznosu koji ne prelazi dva miliona eura iz sredstava za proširenje Fonda, podložno uslovima i pod uslovima utvrđenim u ovom Ugovoru, za nabavku određene robe, radova i usluga u vezi s Projektom”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je, za potrebe Ministarstva zdravlja, EBRD izradila studiju izvodljivosti za Projekat rekonstrukcije KCCG, Opšte bolnice Bijelo Polje i Opšte bolnice Cetinje.

“Pored energetskih audita, izvršena je i procjena strukturnog stanja zgrada, kao i pregled prisustva azbestom kontaminiranih materijala (ACM) u građevinskim materijalima”, rekli su iz Vlade.

Kako su naveli, ukupni investicioni trošak renoviranja bolnica uključenih u investicioni program iznosi 13,5 miliona eura, uključujući 20 odsto nepredviđenih troškova.

“Osim ako Banka drugačije ne odredi, nabavka svih stavki finansiranih grantom biće regulisana Pravilima o nabavkama EBRD-a”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će se stavke finansirane grantom nabavljati putem otvorenog tendera, kako je navedeno u Članu 3 Odeljka IIl Pravila o nabavkama EBRD-a.

Vlada je prihvatila Predlog za obezbjeđivanje sredstava za organizaciju FIAT i prihvatila tekst Ugovora.

Na sjednici je naglašeno da FIAT već 39 godina predstavlja ključni stub kulturnog života Glavnog grada i cijele Crne Gore.

“A ove godine FIAT ide korak dalje, ne samo kao manifestacija koja slavi umjetnost i kreativnost, već i kao platforma za društvenu odgovornost”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, u partnerstvu sa Vladom, pokrenuta kampanja “Stop kockanju i klađenju”, koja ima za cilj da skrene pažnju na alarmantne statistike o kockanju u Crnoj Gori.

“Ova kampanja predstavlja primjer kako kultura može biti više od estetskog izraza – ona može postati sredstvo za društvenu transformaciju i osnaživanje zajednice”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je finansijska pomoć koja je FIAT-u neophodna da bi se realizovao planirani program za izdanje festival FIAT 2024. od 6. do 15. septembra i koju FIAT od traži od potencijalnih partnera za ovogodišnje izdanje devet hiljada eura.

“Kao festival koji decenijama osnažuje i promoviše kreativne potencijale mladih ljudi, profesionalna je obaveza da kampanju podržimo na duži rok (i nakon festivala), animiranjem većeg broja uglednih i poznatih javnih ličnosti, prije svega iz umjetničkih i pozorišnih krugova, uz pomoć kojih bi dalje razvili odgovarajuće sadržaje i otrežnjujuće poruke namijenjene mladima”, kaže se u saopštenju.